Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe rekentool leidster-kindratio

Rekentool

Er komt een nieuwe rekentool beschikbaar die vanaf 1 januari 2013 gaat gelden als de enige norm in de kinderopvang wat betreft de leidster-kindratio. Dit meldt de Brancheorganisatie in haar nieuwsbrief. De tool zal vanaf september beschikbaar zijn.

Bedrijfsvoering aanpassen
De GGD gaat vanaf september al wel meteen met de nieuwe rekentool werken. Tot 1 januari 2013 mogen kinderopvanghouders de ratio nog volgens andere rekenmethodes hanteren, zolang die natuurlijk wel past binnen de regelgeving. Zo is er tijd om de bedrijfsvoering aan het nieuwe rekenmodel aan te passen.

Convenant
De brancheorganisatie pleit voor een snelle introductie van de rekentool en dringt aan op gebruik van de tool door alle betrokkenen. De rekentool is tot stand gekomen na afspraken tussen convenantpartijen die zijn vastgelegd in het convenant kwaliteit kinderopvang. Na 1 september zal de rekentool te zien zijn op Rijksoverheid.nl.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang
Foto: Stock.xchng

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ken mensen die al jaren werken in de kinderopvang en ik verbaas mij over de onduidelijke, omslachtige en op meerdere manieren te interpreteren regels wat betreft kindratio’s. Het is goed dat er eindelijk eenduidigheid komt.
  Echter zie ik ook een gemiste kans. Ik heb een rekentool ontwikkeld die al bijna een half jaar gratis beschikbaar is voor alle kinderdagverblijven en door een groeiend aantal kinderdagverblijven enthousiast wordt gebruikt.
  Ik heb destijds toenadering gezocht tot de instanties zoals GGD en de branchevereniging met het voorstel om er samen naar te kijken. Waarom, zeker in tijd dat de branche onderdruk staat en de overheid moet bezuinigen, iets ontwikkelen wat er al is en gratis beschikbaar wordt gesteld? Helaas steeds nul op het rekest.
  Jammer, want ik denk dat we door samenwerking tot een goede, werkbare oplossing kunnen komen voor de dames en heren op de groepen.

 3. Niet handig om -weer- zoiets vaags voor te stellen als ‘Tot 1 januari 2013 mogen kinderopvanghouders de ratio nog volgens andere rekenmethodes hanteren, zolang die natuurlijk wel past binnen de regelgeving’. Dan leidt weer tot onnodige discussies en misverstanden.
  Zou het niet verstandig zijn de nieuwe rekentool nu meteen al beschikbaar te stellen? Het lijkt me verstandig omdat de GGD hier vanaf 1 september meteen mee gaat werken. Dan is het dus handig voor kindercentra om de tool nu al te hebben om tijdig eventuele aanpassingen in kindplanning en werkroosters te kunnen doen. Ook software leveranciers die b-k-r berekeningen doen in hun pakketten moeten de nieuwe bkr tool tijdig krijgen om eventueel aanpassingen te kunnen doen, Dus branchevereniging: graag per 1 augustus a.s. a.u.b.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.