Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw online platform over autisme jonge kind

Hoe herken je Autisme spectrum stoornissen (ASS) bij jonge kinderen en waar vind je passende hulp? Autisme Jonge Kind is een nieuw online platform, dat met laagdrempelige informatie en adviezen handvatten biedt aan professionals die met jonge kinderen werken (0 tot 6 jaar).
Foto: iStock

Het platform autismejongekind.nl, geschreven voor en door ouders en professionals, is in augustus online gegaan en wordt de komende maanden verder uitgebreid met onder meer informatie over behandelingen die mogelijk zijn bij jonge kinderen, een overzicht van regionale expertiseteams op het gebied van autisme bij jonge kinderen en wetenschappelijke publicaties. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Passende hulp

Op de website is nu al informatie te vinden voor professionals en ouders, waaronder tips voor het zoeken van passende hulp. Maar ook uitleg over termen die bij de stappen van het vaststellen van ASS doorlopen worden, als vroegherkenning of vroegsignalering, screening, diagnostiek en een diagnose.

Vroegsignalering

De initiatiefnemers benadrukken het belang van vroegsignalering, een belangrijke rol voor onder andere pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven. ‘Op jonge leeftijd (zeker beneden de 3 jaar) is de plasticiteit van het brein het grootst. De baby- en peutertijd vormen daarom een kritische periode voor het stimuleren van de ontwikkeling. Juist in de eerste levensjaren is nog veel winst te behalen om de ontwikkeling positief te beïnvloeden’, wordt er op de website vermeld.

Proces

In een eenvoudige tabel worden de stappen beschreven die doorlopen worden tijdens het proces van vroegsignalering. Onder het kopje ‘Training en scholing’ staan al enkele (online) leermodules over vroegsignalering en basiskennis ASS voor professionals.

Op de hoogte blijven? Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van het platform.

Bekijk het platform autismejongekind.nl hier >>

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.