Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Nieuw voorstel voor cao kinderopvang

cao

Hernieuwde gesprekken tussen de vakbonden Abvakabo FNV, De Unie en CNV Publieke Zaak en de Brancheorganisatie Kinderopvang hebben geleid tot een nieuw voorstel voor de cao kinderopvang. In maart van dit jaar was er al een akkoord, maar dit werd door de werkgevers afgewezen. De leden van de vakbond en de brancheorganisatie hebben de komende tijd de gelegenheid om op het nieuwe voorstel te reageren.

In het nieuwe voorstel krijgen medewerkers in de kinderopvang twee keer een loonsverhoging, één van 2 procent op 1 december en op 1 januari 2013 volgt nog eens een stijging van 1 procent. In het oude akkoord zouden pm’ers 4,5 procent loonsverhoging krijgen. Nu is dat 3 procent. Vandaar dat is afgesproken dat medewerkers op 1 juli een eenmalige uitkering van 300 euro naar rato van het dienstverband ontvangen.

Flexibele inzet
De brancheorganisatie wil van de vakbonden meer ruimte krijgen om personeel flexibel in te zetten. De Abvakabo meldt op haar website dat ze het voorstel daarom neutraal voorlegt aan haar leden. Dat betekent dat de vakbond geen negatief of positief stemadvies geeft. ‘We zijn alleen nog niet tevreden met de flexibele inzet van pedagogische medewerkers’ aldus cao-onderhandelaar van de Abvakabo Ilse van der Weiden.

Rooster eerder bekend
In het voorstel staat verder dat het rooster ten minste twee kalenderweken van tevoren bekend moet worden gemaakt, in plaats van 10 etmalen en er komen afspraken over kwaliteit en ethiek. Dit stond ook in het vorige cao-voorstel vermeld. Er moet informatiemateriaal beschikbaar komen over de eindejaarsuitkering en het moet mogelijk worden om de contributie voor het lidmaatschap van een vakbondsorganisatie fiscaal af te trekken. Honderd wajongers krijgen de mogelijkheid om in kantoorfuncties in de kinderopvang aan de slag te gaan.

Stagiaires
Er is ook veel aandacht voor de rol van stagiaires in de nieuwe opzet. De inzet van de BBL’er is beter verwoord. Deze mag niet voor 100 procent ingezet worden in het eerste jaar. Ook de incidentele inzet van BOL-stagaires staat op papier. Tot slot willen de cao-partijen dat er een onderzoek komt naar stagevergoeding in de kinderopvang.

Bekijk de belangrijkste punten op de website van de Abvakabo >>

Lees ook: Cao-akkoord afgewezen door werkgevers

Bron: Abvakabo FNV
ANP Photo, Evert-Jan Daniels

9 REACTIES

 1. Iedereen snapt dat als je iemand die suicidaal is op de rand van een hoge brug zet met een dikke steen om zijn been wat er dan gebeurt. Het lijkt me toch niet heel veel moeilijker te voorspellen wat er gebeurt als je de salarissen in de kinderopvang met 3% gaat verhogen en dan ook nog eens een eenmalige uitkering gaat toekennen….Ik stel voor de dat de branche-organisatie en de vakbonden een cursus realiteitszin gaan volgen!

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe is het mogelijk dat de vakbond en de branchevereniging niet zien hoe het er werkelijk voorstaat in de kinderopvang! Net zijn er weer ontslagen gevallen, hoe nu verder, graag nog meer PMérs op straat met 3% ww verhoging, gaat de bijstand erna ook omhoog met 3%? Het is echt om kwaad van te worden. En niet om trots op te zijn vakbond en branchevereniging!!

 4. Ouders hollen weg, het aantal opvanguren daalt in sneltreinvaart. Als kleine ondernemer heb ik de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar vooral om mijn fantastische, goed gemotiveerde meiden aan het werk te houden. Zij hebben liever hun baan en wat minder salaris dan geen baan. Het schaamrood stijgt me naar de kaken als ik zie wat het voor ouders betekent als ik de voorgestelde loonsverhogingen doorbereken in het uurtarief. Dan maar een beetje voor eigen rekening?
  Ik hoop van harte dat er iemand opstaat en met een grote zwaai het voorstel van tafel maait.

 5. Ik vraag mij af of deze reacties van leidsters afkomen ???
  Ik denk niet dat een 3% verhoging in 3 jaar tijd zal zorgen dat er meer ontslagen vallen.
  De kosten van leven stijgen ook. Als er minder managers zouden zijn zou het financieel ook een slok op de borrel schelen

 6. The way it looks like is that everyone wants the daycare to fail!
  We are not against raising salaries of our employees … no please raise them.
  BUT then give us room on something else!
  Flexibility
  More subsidy for PARENTS!
  Easier hiring/firing rules
  ANY SORT of compensation.
  Help us out… and then we can raise the salaries with 10% or more! But so far all this does is add more constraints, more costs and more bureaucratic BS to our jobs.
  So far this CAO looks like its sucking the last life out the daycares….
  Very sad.
  Total fail from the brancheorganisatie…

 7. Helaas is het zo dat de eventuele loonsverhoging door veel kinderopvanginstellingen nauwelijks te betalen is. Ik moet de laatste tijd al wat collega’s missen. Moet ik dan straks nog meer collega’s missen (en nog harder werken) of helemaal geen werk meer hebben? Eigenlijk betalen we de CAO-verhoging dan toch uit eigen zak? Ik heb liever werk dan cao-verhoging

 8. Wij werken al jaren AFWIJKEND van de CAO door regels opgenomen in de PvT/werkoverleg flexibel en besparen daarmee zo’n 12% op jaarbasis aan personeelskosten. Veel keren al voorgesteld aan de BOkov (ook in PoKo overleg MOgroep) om er wat mee te doen, maar nee, niet doen! Is wel echt lucratief en zo kan je als ondernemer in de KO toch nog de tarieven normaal houden. Dit is weer zo’n ver van m’n bed show van de BOkov! Natuurlijk ook ik als ondernemer / medewerker wil meer verdienen, maar het kan niet meer uit!! Dus waarom dan wel een loonsverhoging van 3% en een uitkering, terwijl heel het land op de rem staat!!! En er nergens wat bij komt, nee de AbvaKabo heeft het goed voor met haar leden. Alleen hebben deze leden straks geen baan meer. Maar erger nog vind ik het handelen van de BOkov, die zoals andere reeds aangaven totaal geen inzicht of nota heeft in de ernst van de situatie van de neergaande spiraal in de branche!! Jammer, we hoopten op een beter voorstel en dat flexibel rooster van ons 14 dagen pre en de kosten naar beneden werkt echt goed!

 9. Ik lees met verbazing het voorstel voor de nieuwe CAO.
  Het mag toch als bekend worden verondersteld dat veel kinderdagverblijven sluiten, dat er geen vaste arbeidscontracten worden afgesloten en dat de overheidsbezuinigingen het de ouders alleen maar moeilijker maken.
  In zo’n situatie past een stap op de plaats en is een verhoging van 3% plus een eenmalige uitkering echt niet van deze tijd.
  Het gevolg hiervan zal zijn dat de verhoging moet worden doorgerekend in de uurtarieven en dat komt dus helemaal op het bord van de ouders. Gevolg……nog minder vraag en dus meer uitval van arbeidsplaatsen. Wie wil dat nu op zijn geweten hebben?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.