Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw protocol kinderopvang met gewijzigd quarantaineadvies

Het protocol kinderopvang is gewijzigd. In de nieuwe versie is het gewijzigde quarantaineadvies opgenomen: kinderen hoeven niet in quarantaine als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die positief getest is op COVID-19. Ook het nieuwe quarantaineadvies voor pedagogisch professionals is meegenomen in het protocol kinderopvang.
nieuw-protocol-kinderopvang-met-gewijzigd-quarantaineadvies
kate_sept2004 / Getty Images / iStock

Het is het zoveelste gewijzigde protocol kinderopvang in deze pandemie. Wanneer er tijdens persconferenties maatregelen worden genomen of aangepast die direct de kinderopvang aangaan, wordt het protocol gewijzigd. Het protocol dient als handreiking en vertaalt de RIVM-richtlijnen zo goed mogelijk naar de dagelijkse praktijk in de kinderopvang.

Wijzigingen

Wat is er gewijzigd in het nieuwe protocol (versie 28 januari)?

Het quarantaineadvies voor kinderen komt te vervallen

 • Kinderen van 0 – 18 jaar hoeven niet in quarantaine als zij een huisgenoot (categorie 1) of nauw contact (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op Covid-19. Voor deze kinderen geldt wel het advies om geen contact te hebben met kwetsbare personen gedurende 10 dagen nadat zij in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon.
 • Daarbij geldt voor kinderen van 0-4 jaar als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die positief is getest op Covid-19, en zij zelf (milde) klachten hebben, het advies om te testen.
 • Voor kinderen van 4-12 die naar de BSO gaan blijven de huidige regels gelden dat zij met (milde) klachten thuisblijven en een (zelf)test doen.
 • Kinderen die zelf positief testen gaan minimaal 7 dagen in thuisquarantaine.

Uitzondering quarantaineadvies beroepen

 • Eerder heeft het kabinet al bekend gemaakt dat de volgende groepen volwassenen zijn uitgezonderd van quarantaine:
  • Personen die langer dan een week geleden hun booster vaccinatie hebben gekregen
  • Personen die minder dan 8 weken geleden positief zijn getest op corona
  • Personen die na 1 januari positief zijn getest op corona
   LET OP: dit geldt als iemand GEEN KLACHTEN heeft.
 • Voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten die niet onder deze uitzonderingen vallen kunnen werkgevers en werknemers samen een uitzondering maken als dit essentieel is voor de continuïteit van de opvang. Denk daarbij aan situaties waarbij er geen vervanger beschikbaar is en groepen anders gesloten moeten worden.
 • Werkgevers en werknemers maken samen afspraken welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn in hun specifieke situatie. Aan welke voorwaarden werkgevers en werknemers moeten voldoen en voor het maken van deze afspraken is meer informatie beschikbaar op de pagina van de Rijksoverheid >>

Quarantaine Check COVID-19

Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kan je per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt.

Download hier het nieuwe protocol kinderopvang en COVID-19 (versie 28 januari) >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.