Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw financieringssysteem: de risico’s op een rij

Kinderopvangtoeslag direct uitbetalen aan kinderopvangorganisaties is niet zonder risico’s. Brancheorganisatie Kinderopvang waarschuwde het ministerie hiervoor al eerder, maar vraagt in haar position paper opnieuw aandacht voor de risico’s van de maatregel voor ondernemers, ouders en de maatschappij. Welke risico’s zijn dat?
Nieuw financieringssysteem: de risico’s op een rij
Foto: ANP

Risico’s voor ouders

 • Onduidelijkheid over de prijs
  Voor ouders wordt de prijs van opvang minder transparant. Dat komt omdat kinderopvangondernemers extra kosten doorberekenen en aan de andere kant de kinderopvangtoeslag van de uurprijs aftrekken. Ouders zullen de prijs minder laten meewegen bij de keuze van opvang. Dat is jammer want marktwerking was wel het uitgangspunt toen de Wet kinderopvang in 2005 werd ontwikkeld.
 • Minder flexibiliteit voor ouders
  Het nieuwe plan kent straks 6 schijven voor toekenning van de kinderopvangtoeslag. Dat kan tot gevolg hebben dat er niet op korte termijn met opvang kan worden gestart omdat de financiering nog onzeker is.

Risico’s voor ondernemers

 • Meer debiteurenrisico
  De kans is aanwezig dat de ondernemer de opvang moet voorfinancieren omdat de financiering pas start na een uitgebreide procedure. Ouders hebben minder belang bij het doorgeven van wijzigingen. Dat kan tot extra kosten voor de ondernemer leiden. Wie is daarvoor verantwoordelijk?
 • Implementatiekosten
  Administratieve lasten stijgen, ICT-systemen moeten worden aangepast en kinderopvangorganisaties moeten hun personeel scholen om aan het systeem te wennen. Wie betaalt die forse kosten?
 • Toename administratieve lasten en regeldruk
  Allereerst moeten organisaties gegevens uitwisselen met de uitvoerder van de kinderopvangtoeslag en verantwoording afleggen. Verder houden organisaties hun financiële relatie met ouders omdat het uurtarief in de meeste gevallen hoger ligt dan het maximum voor de kinderopvangtoeslag.
 • Stijging vaste kosten
  Een toename van administratieve lasten, betekent ook een toename van de kosten. Dat gaat o.a. op aan uitgebreidere ICT-systemen waar veel kinderopvangorganisaties nu nog niet mee werken.

Risico’s voor de maatschappij

 • Minder aanbod kinderopvang
  Als de financiële risico’s te hoog zijn, kan het voor sommige ondernemers funest zijn. Het aanbod van kinderopvang krimpt. Ouders worden weer geconfronteerd met wachtlijsten.
 • Kinderopvang wordt duurder
  De kosten van dit systeem moeten ergens terugverdiend worden. De kans is groot dat dit aan ouders doorberekend wordt waardoor de kinderopvang duurder wordt.
 • Stabiliteit raakt ontwricht
  Kinderen en de branche zijn gebaat bij rust. Door de financiële risico’s vallen organisaties om en raken kinderen en ouders hun vertrouwde opvang kwijt.
 • Complexe regelgeving
  Als het ministerie wil werken met financiering over zes schijven, neemt de complexiteit alleen maar toe in plaats van af. Dat was nou juist niet de bedoeling.


Naar het Position Paper van de Brancheorganisatie Kinderopvang >>

Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het voornemen van het ministerie om de financiering van kinderopvang voor ouders te versimpelen een goed idee. De belangenorganisatie denkt alleen niet dat het globale voorstel van minister Asscher de oplossing is. De Brancheorganisatie komt daarom met een alternatief plan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.