Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Niet-groepsgebonden werk in de kinderopvang: hoe zit dat precies?

Om de werkdruk in de kinderopvang te verminderen, hebben cao-partijen BK, BMK en CNV in het cao-akkoord afgesproken het aantal niet-groepsgebonden uren per 1 januari 2022 te verhogen van 46 naar 50 uur per pedagogisch medewerker (op fulltime basis) per jaar. Wat houdt niet-groepsgebonden werk precies in? De brochure van Kinderopvang Werkt! geeft daarop antwoord.
niet-groepsgebonden-werk-in-de-kinderopvang-hoe-zit-dat-precies
christianchan / stock.adobe.com

De

Registreren

3 REACTIES

 1. Ik begrijp het probleem niet zo. Alle uren die betrekking hebben op het werk (zoals 10 minuten gesprekken, werkoverleg, rapportage, ehbo/bhv, intake, e.d. wordt hier gewoon geschreven en uitbetaald. Ik begrijp uit bovenstaande dat dit dus niet hoeft, of moet ik het zo lezen dat groepsleidsters hier een prima plek hebben? Ik weet dat bij grote instellingen de 10 minuten gesprekken in eigen tijd moet, is dat niet raar? Ik denk dat het beter is een regeling te maken dat alles wat werk gebonden is, zoals ik hier boven heb beschreven, moet worden uitbetaald. Wat is daar zo moeilijk aan? Weer een typisch voorbeeld van verschil kleine en grote organisatie. Kom op zeg!

  • Beste M. Mulder,

   Niet-groepsgebonden werk betekent niet niet-betaald werk. Deze taken vallen vanzelfsprekend wel onder de werktijd van de pedagogisch medewerker, en gelden niet als overuren o.i.d.. Het gaat erom dat pm’ers per jaar genoeg tijd krijgen om taken die niet-groepsgebonden zijn uit te voeren, binnen hun uren. Dit is momenteel 46 uur per fte pm’er per jaar, per vestiging. En de cao-partijen BK, BMK en CNV willen dat aantal uur verhogen naar 50 uur per jaar, vanaf 1 januari 2022.

  • Bij ons precies zo, alle niet groepsgebonden uren, ehbo/bhv, 10 min gesprekken, teamoverleg en ga zo maar door, wordt allemaal in uren uitgekeerd. Wij hebben geen beschikbaarheidsdag, ze werken op vaste dagen, dan maken zij hun uren en maken geen gebruik van jus. Maken zij hun uren niet, omdat kinderen eerder weg zijn dan eindtijd, kunnen ze kiezen om te blijven, en uren vol te maken, doen/willen ze dat niet, dan nemen zij uren op. Met de lockdown heeft iedereen minder uren gedraaid, klopt, maar we zijn wel doorbetaald, dus loon kon betaald worden, om toch iets voor die niet gewerkte uren terug te doen aan de organisatie hebben ze allemaal online trainingen gevolgd, via werkend leren, was ook gratis. Win-win situatie voor beiden, pmèrs en organisatie.
   Werkdruk voelen ze bij ons niet, ik denk dat dat komt doordat wij een kleine organisatie zijn, meer verantwoordelijkheidsgevoel voor het werk/organisatie.
   CAO is prima zoals hij is, menig branch die zo`n CAO wil hebben.
   Wel zou er meer verschil moeten zijn in PMèr niveau, pm niv 3, pm niv 4 +/gespecialiseerd ped med, is nu hetzelfde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.