Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Netto kosten opvang voor ouders stijgen aanzienlijk

De netto bijdrage van ouders voor kinderopvang gaat in 2022 flink omhoog, vooral voor de lagere inkomens. Dit heeft te maken met een bescheiden toename van het maximum uurtarief, terwijl de kosten van de opvang sneller stijgen.
kinderopvangtoeslag
© Wayhome Studio / stock.adobe.com

De feitelijke kostenstijging hangt af van de rekening die de opvangorganisatie aan de ouders stuurt. ‘Als de ouder nu op het maximumtarief zitten en de verkooptarieven stijgen met 2,5 procent, dan varieert de netto kostenstijging van 51% voor de laagste inkomens tot 4% voor de hoogste inkomens,’ rekent adviseur Ed Buitenhek door. ‘Als ze nu op het maximum tarief zitten en de verkooptarieven stijgen met 3 procent, dan varieert de netto kostenstijging van 64 procent voor de laagste inkomens tot 4 procent voor de hoogste inkomens.’

Paar tientjes

Het gaat hierbij in absolute zin om kleine bedragen. 61 procent hogere kosten betekent bijvoorbeeld dat het bedrag dat ouders per uur betalen stijgt van € 0,34 in 2021 naar € 0,55 in 2022. Maar voor lagere inkomens kan het opgeteld toch om bedragen gaan van een paar tientjes per maand.

‘Als ouders nu al boven het maximum tarief zitten – en die kans is groot omdat de meeste ouders dat hebben – dan is de nettokosten stijging lager,’ relativeert Buitenhek.

Nog hoger

Aanvankelijk zou de kostenstijging voor ouders nog hoger uitpakken. Het maximum toeslagtarief voor dagopvang dreigde aanvankelijk te dalen van € 8,46 naar € 8,29 in 2022. Een daling dus van 2 procent. Omdat dit teveel negatieve gevolgen zou hebben voor het besteedbaar inkomen van ouders met lage inkomens, besloot minister Koolmees uiteindelijk dat de toeslagtarieven in 2022 niet dalen met 2 procent maar zeer beperkt stijgen met 0,5 procent.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.