Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlands Jeugdinstituut neemt Alert4you over

Het Kinderopvangfonds heeft de praktijk- en kennisontwikkeling van het project Alert4you overgedragen aan het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). In ruim tachtig gemeenten draait het project Alert4you inmiddels op scholen en kinderopvangorganisaties. Alert4you brengt extra opvoedexpertise naar de dagopvang en buitenschoolse opvang zodat kinderen met (gedrags)problemen op reguliere groepen opgevangen worden.
Nederlands Jeugdinstituut neemt Alert4you over
Foto: EPA

Het project draait sinds 2007. Wat begon met pilots in Drenthe, Amsterdam, Leiden, Den Helder, Texel, Zeist en Twente is nu uitgegroeid tot een succesvol project dat rond de duizend samenwerkingsverbanden omvat. Alert4you sluit perfect aan bij het transitieplan jeugdzorg dat in 2015 wordt uitgerold. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De wens is dat kinderen zorg dichtbij huis krijgen en zoveel mogelijk binnen reguliere organisaties.

Zorgcoaches

Dat betekent dat ook de kinderopvang kan rekenen op meer zorgkinderen op de reguliere groep. Alert4you ondersteunt met zorgcoaches (pedagogisch) medewerkers in de kinderopvang. Een zorgcoach spart met stafmedewerkers, geeft trainingen maar functioneert vooral als collega op de groep.

Lokale samenwerking

De resultaten van Alert4you zijn positief. Kinderen die anders moesten uitwijken naar speciale dagbestedingsgroepen, kunnen met hulp van Alert4you op hun vertrouwde groep blijven. Dat is niet alleen goed voor het kind, ook de ouders geeft het veel rust. Kinderopvangmedewerkers blijken, met hulp van de zorgcoaches, prima in staat om kinderen met gedragsproblemen hun draai te laten vinden op de groep. Natuurlijk kost dat veel inzet. Zeker ook in het leggen van de eerste contacten kan Alert4you een grote rol spelen. Zij hebben al veel lokale samenwerking tussen opvang, onderwijs en jeugdzorg tot stand gebracht.

Kopgroep wethouders

Niet alleen de overdracht van het project naar het NJi was een feestelijk moment, ook bood het Kinderopvangfonds de Alert4you-publicaties aan de Kopgroep wethouders aan, die werd vertegenwoordigd door René Peeters (wethouder Almere).

NJi

Aan het NJi nu de taak om het project Alert4you en de ontwikkelingen actief te delen met het werkveld en de kwaliteit te blijven stimuleren. Het NJi doet dat onder andere door bijeenkomsten te organiseren en Alert4you-coaches te trainen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.