Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nationale Overblijfdag moet jaarlijkse dag worden

Het Overblijf Magazine lanceert de Nationale Overblijfdag. Deze moet ieder jaar plaatsvinden op de eerste donderdag van juni. Tijdens deze dag staan de ruim 70.000 vrijwillige medewerkers in de tussenschoolse opvang centraal.
Dit jaar zal er op donderdag 4 juni 2015 de eerste Nationale Overblijfdag georganiseerd worden
Dit jaar zal er op donderdag 4 juni 2015 de eerste Nationale Overblijfdag georganiseerd worden - Foto: ANP

Het Overblijf Magazine wil scholen, directies, medezeggenschapsraden en ouderraden prikkelen om de Nationale Overblijfdag ieder jaar met enthousiasme te vieren, te beginnen op donderdag 4 juni 2015. Een beetje erkenning voor de tso-medewerker is wel op z’n plek, vinden ze bij het Overblijf Magazine.

Effect op leerresultaat

‘Het begeleiden van kinderen in de tussenschoolse opvang (tso) is een vak apart’, schrijven de initiatiefnemers. ‘Er komt heel wat kijken bij het aansturen van een groep kinderen, met en zonder gedragsproblematiek. De tso dient een maatschappelijk belang: Niet alleen draagt het bij aan de opvoeding van de kinderen, het stelt tevens de ouders in staat naar hun werk te gaan. Een goede tso heeft een positief effect op het leerresultaat in de middag.’

Cursus cadeau

Om scholen te helpen bij het vieren van de dag, komen er downloads beschikbaar op de website van het Overblijf Magazine. Dit zijn bijvoorbeeld een logo, taartprints, placemats en ander feestelijk materiaal. Maar er zijn ook serieuzere voorstellen om de dag te vieren. het is bijvoorbeeld voor schooldirecteuren ook een prima gelegenheid om haar visie op de tso te presenteren, een cursus cadeau te doen of met kinderen en ouders iets te knutselen en dit aan de tso-medewerkers aan te bieden.

De tussenschoolse opvang

De tussenschoolse opvang is zeer gevarieerd geregeld in Nederland. Sinds 2011 moet ten minste de helft van de overblijfkrachten geschoold zijn. Bijvoorbeeld door de tso-opleiding te volgen, een pedagogische cursus of een cursus bedrijfshulpverlening. Sommige scholen besteden de tussenschoolse opvang uit aan een kinderopvangorganisatie. De tussenschoolse opvang komt echter niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Om het betaalbaar te houden, werken veel scholen ook met vrijwilligers, meestal ouders.

Veel scholen geven overblijfouders een hogere vrijwilligersvergoeding dan is toegestaan, bijvoorbeeld 10 euro per keer. Dit mag maximaal 4,50 euro per uur zijn. Nu de Belastingdienst strenger controleert, zijn veel scholen genoodzaakt minder te betalen. Overblijfouders en vrijwilligers haken af. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Waarom niet de kinderen centraal? Dan zien we dat er nog niet zo veel te vieren valt. Qua kwaliteit betr. (aantal) professionals, eten/drinken, tijd, spelen, accommodatie enz.. Welke criteria vallen te vieren qua duurzaam, gezond, groen en eerlijk bijv.?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.