Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Motie: Meevaller investeren in kinderopvang

Er komt steeds meer steun voor de oproep om begrotingsmeevallers in de portefeuille kinderopvang in te zetten voor de kinderopvang. Ook voor 2015 en 2016 wordt een forse begrotingsmeevaller verwacht. Tijdens het debat over het jaarverslag 2014 in de Tweede Kamer, dienden Wouter Koolmees van D66 en Rik Grashoff van GroenLinks twee moties hierover in.
Minister-President Mark Rutte erkende dat er zo'n 300 miljoen onderbesteding is in de kinderopvang 'terwijl het doel een aanzienlijk kleinere bezuiniging was'.
Minister-President Mark Rutte erkende dat er zo'n 300 miljoen onderbesteding is in de kinderopvang 'terwijl het doel een aanzienlijk kleinere bezuiniging was'. - Foto: ANP

Er is sinds 2012 900 miljoen euro uit het budget kinderopvang helemaal niet aan de kinderopvang besteed. Voor 2014 is de meevaller ruim 300 miljoen euro. Van de 900 miljoen euro in totaal is er in 2014 één keer 100 miljoen euro teruggegaan naar de kinderopvang om ouders in de hoogste inkomensgroep weer toegang te geven tot kinderopvangtoeslag. Minister Asscher heeft inmiddels erkend dat het effect op de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag groter is geweest dan was verwacht. Daardoor konden de meevallers ieder jaar oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Second opinion

Koolmees en Grashoff dienden twee moties in tijdens het debat over het jaarverslag 2014. In de eerste motie vragen ze om een onafhankelijke second opinion op de raming voor de kinderopvangtoeslag. In hun tweede motie stellen de Kamerleden voor om de te verwachten meevaller in 2016 in te zetten door de regeling te verruimen. Daarmee kan het budget voor de toeslag geheel worden ingezet voor de kinderopvang.

De voorspelling dat de uitgaven aan kinderopvang in 2014 minder groot zouden zijn dan was begroot, is uitgekomen. Het kabinet dacht dat er 200 miljoen euro teveel was begroot, dit blijkt echter ruim 300 miljoen euro te zijn. Lees meer >>

Voorjaarsnota

Minister Rutte die de vragen van de twee Kamerleden aanhoorde, stelde voor om in het debat over de Voorjaarsnota eind juni verder op dit punt in te gaan. ‘Ik denk eerlijk gezegd dat dat een discussie is die thuishoort bij het debat over de Voorjaarsnota. We kijken nu terug op 2014 en bij de Voorjaarsnota kijken we vooruit.’ Maar de premier erkende dat er een onderbesteding is op de kinderopvangbegroting. ‘Ik stel inderdaad vast dat er zo’n 300 miljoen onderbesteding is terwijl het doel een aanzienlijk kleinere bezuiniging was dan in de praktijk heeft plaatsgevonden. Daar heeft de heer Koolmees helemaal gelijk in.’

Werkgelegenheid

De moties worden aangehouden tot het debat over de Voorjaarsnota. De Brancheorganisatie voelt zich gesteund door de moties van Koolmees en Grashoff. Zij pleit al langer voor het herinvesteren van de financiële meevallers in de kinderopvang. ‘Omdat het een effectieve manier is om de werkgelegenheid van werkende ouders te stimuleren. Omdat ouders nu veel meer aan de kinderopvang betalen dan het kabinet ooit beoogde. En om veel kinderen weer stabiliteit in de week te bieden en een betere start in het onderwijs.’

Lees hier het verslag terug van het debat of bekijk de moties (kijk bij 16.30 uur Verantwoordingsdebat over het jaar 2014).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.