Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Monique Bolder – Sollicitatiegesprekken

Deze week heb ik sollicitatiegesprekken gevoerd voor een vacature van 20 uur bij de bso. Ik kon uit ruim 20 brieven een keuze maken en heb 8 goede brieven uit mogen kiezen. Dit gaat allemaal nog zoals zo ongeveer bij elke sollicitatie. Alleen daarna ga ik het toch net wat anders aanpakken.

Voorheen heb ik vaak ervaren dat steeds dezelfde vragen worden gesteld en daar vaak dezelfde standaard sociaal wenselijke antwoorden op worden gegeven. Ik vroeg me af hoe dit anders kon en ben toen ik begon als clustermanager gaan experimenteren met het geven van een opdracht aan de sollicitanten. En daar ben ik alleen maar meer enthousiast over geworden.

Sollicitanten nodig ik persoonlijk via de telefoon uit en geef ze dan meteen een ‘huiswerkopdracht’ mee.  Ik vraag de sollicitanten zichzelf te presenteren tijdens het gesprek. Hoe ze dat doen is geheel aan henzelf. Ik geef ze een aantal vragen mee die ik beantwoord wil zien en geef ook aan dat elke vorm van presenteren goed is zolang ze zichzelf laten zien.

Toen ik dit voor het eerst deed vond ik het wel spannend, zou ik er wel uithalen wat ik eruit wil halen en hoe ervaren de sollicitanten dit? Na de eerste keer ben ik helemaal enthousiast geworden. De sollicitanten gaven aan het wel spannend te vinden, maar ook leuk en bevredigend vooraf echt bezig te zijn met te bedenken wie ze nu werkelijk zijn en hoe ze dat kunnen laten zien. Ik heb bemerkt dat de sollicitanten vaak veel vertellen en ook echt zichzelf kunnen laten zien. Het valt ook op als iemand zich anders presenteert. Komt iemand bijvoorbeeld in pak met een PowerPoint terwijl ze zich daarbij niet op haar gemak voelt, omdat ze een heel ander type is, dan zie ik dat ook. Bovendien komen er veel vragen op aan de hand van deze presentatie. Genoeg stof om over te praten. Een uur is dan gauw vol.
Ik heb al zoveel leuke en originele dingen voorbij zien komen en kwam in een uur tijd al veel te weten van de sollicitant. Het geeft me een goed beeld hoe de kandidaat zou passen in het team. Je kunt bijvoorbeeld alleen al aan de wijze van presenteren zien of het iemand is die zaken goed voorbereid, of ze gestructureerd zijn of niet, op welke wijze ze creatief zijn, of ze overzicht hebben enzovoorts.

Kortom ik heb deze week weer een hoop inspirerende kandidaten voorbij zien komen en ben overtuigd dat we een goede keuze gaan maken.

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.