Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monique Bolder – Belang van samenwerken kinderopvang en basisonderwijs

Een goede samenwerking tussen kinderopvang en basisonderwijs biedt vele mogelijkheden en bevordert de kansen voor kinderen om zich optimaal te ontwikkelen. Daar ben ik van overtuigd.

Wat versta ik onder een goede samenwerking? Dat is meer dan alleen gezamenlijk dezelfde thema’s te gebruiken. Een goede samenwerking zie je terug in alle lagen. Zelf zit ik met mijn locatie net twee jaar samen in een gebouw met een basisschool. De basisschool zit er al jaren. Wij staan dus pas aan het begin van een goede samenwerking.

Een goede samenwerking zie je in alle lagen. Wat mij betreft zelfs tot in de bestuurlijke lagen, zodat zaken strak geregeld zijn en je niet als clustermanager en directeur steeds ieder naar zijn eigen bestuur moet gaan om te vragen of het een of ander geregeld kan worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld financiële zaken. Valt daar niet een verdeelsleutel op los te laten, zodat de directeur en de clustermanager gezamenlijk zorg dragen voor de financiële kant van het hele kindcentrum?

‘Toon je als één directie’

De clustermanager en directeur vormen samen de directie van het kindcentrum. Samen een kantoor delen bevordert de communicatie. Ik vind het ook van belang dat je voldoende van elkaars afdelingen af weet. Om hier beter in te groeien sluit je af en toe aan bij elkaars teamoverleg en daarnaast heb je nog gezamenlijke teamoverleggen. Het is belangrijk dat de werknemers van de schoolafdeling bekend zijn met wat er op de afdeling kinderopvang gebeurt en andersom. Ze moeten van elkaars vakgebied op de hoogte zijn, zodat ze dezelfde ‘taal’ gaan spreken. Dan ga je werken op basis van gelijkwaardigheid.

Ook naar buiten toe is het goed om je als één directie te tonen. Het is duidelijk voor de ouders dat ze te maken hebben met een kindcentrum en zo vinden zij hun weg om voor hun kinderen van 0 tot 13 een goede basis te bieden. Ik weet zeker dat het goed mogelijk is om de doorgaande lijn 0-13 zo neer te zetten dat het als één organisatie draait, waar ouders dertien jaar gegarandeerd zijn van een evenwichtige omgeving waar het kind zich optimaal kan ontplooien. De eerste goede voorbeelden van dergelijke kindercentra zijn binnen onze organisatie al te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.