Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOgroep: BKK-geld ook voor peuterspeelzaalleidsters

De subsidieregeling taal- en interactievaardigheden moet ook beschikbaar komen voor peuterspeelzaal-leidsters. Dit vindt de Maatschappelijke Ondernemers Groep (MOgroep), de belangenorganisatie voor Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang. Nu komt het subsidiegeld alleen nog beschikbaar voor pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en voor gastouders.
MOgroep: BKK-geld ook voor peuterspeelzaalleidsters
Foto: ANP

De MOgroep vindt het niet eerlijk dat leidsters die in de peuterspeelzaal werken geen beroep kunnen doen op het subsidiegeld. Dit zegt de belangenorganisatie in een reactie op de begroting voor 2015 die op Prinsjesdag bekend is gemaakt. Om hoeveel leidsters het precies gaat, is niet bekend. Veel peuterspeelzalen zijn de afgelopen jaren omgezet in peutergroepen onder de wet Kinderopvang. Deze leidsters hebben al toegang tot de subsidieregeling.

Regeling

In totaal gaat er voor 5,9 miljoen euro aan subsidiegeld op aan de regeling. Vanaf wanneer het geld precies beschikbaar komt, is nog niet bekend. Vanwege een conflict tussen Bureau Kwaliteit Kinderopvang en wetenschappers over de selectie van de vijf trainingen die worden ontwikkeld, is er vertraging opgelopen. De regeling loopt in ieder geval tot en met 2017.

Kinderopvangtoeslag

MOgroep reageert ook op andere besluiten van het kabinet die in de begroting voor 2015 zijn geformuleerd. De belangenorganisatie voor welzijnswerk (waar peuterspeelzalen onder vallen) vraagt zich ook af of het huidige toeslagsysteem voor de kinderopvang geschikt is voor het peuterspeelzaalwerk in de toekomst. Minister Asscher maakte bekend dat de harmonisatie een jaar wordt vervroegd. Dat betekent dat peuterspeelzalen al vanaf 1 januari 2015 onder de wet Kinderopvang komen te vallen. MOgroep is bang voor de risico’s van verkeerd gebruik van de kinderopvangtoeslag door kwetsbare gezinnen. Dit punt zal ze tijdens het Algemeen Overleg over de kinderopvang op 24 september kenbaar maken.

De kwaliteitsmaatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd op de peuterspeelzalen. Lees meer

VVE-gelden

Tot slot vraagt de MOgroep zich af waarom het geld voor het bestrijden van taalachterstanden bij kinderen tot nu toe alleen wordt uitgekeerd aan de grootste gemeenten: in eerste instantie aan de 37 grootste en sinds dit jaar aan de 86 grootste gemeenten. Als het aan MOgroep ligt, worden de GOA-gelden (Gemeentelijk Onderwijs- en Achterstandenbeleid) echte ook beschikbaar gesteld aan alle andere gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.