Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mogelijk nieuwe rechtbankprocedure gastouders

Eén rechterlijke uitspraak over een gastouder telt niet voor alle gastouders. Dit vinden drie branche- en belangenorganisaties voor gastouders en dit is ook de insteek van de Belastingdienst. Zij onderzoeken gezamenlijk of een nieuwe rechtbankprocedure over de gastouder als zzp’er zinvol is.
1Rechtszaak-gastouder.jpg
De Belastingdienst raadt gastouders die twijfelen over hun eigen situatie aan om de ondernemerscheck van de Belastingdienst in te vullen. - Foto: Fotolia

Vertegenwoordigers van twee brancheorganisaties de VGOB en de Brancheorganisatie Kinderopvang en Platform Gastouderopvang gingen de afgelopen week in gesprek met de landelijk vaktechnisch coördinator inkomstenbelasting. Zijn mening was: ‘iedere gastouder moet op zijn eigen merites worden beoordeeld’. Bij de Belastingdienst is dit ook gecommuniceerd richting de inspecteurs.

Onvoldoende zelfstandig

Dit betekent dat de uitspraak van afgelopen zomer over een specifieke gastouder bij het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden niet direct geldt voor andere gastouders. Het Hof vond dat de vrouw geen zzp’er was omdat ze onvoldoende zelfstandig was ten opzichte van de gastouderbureaus waar zij mee werkte. De uitspraak maakte veel los in de gastouderbranche omdat het bij de belastingaangifte een hoop geld kan schelen. Als er namelijk geen sprake is van ondernemerschap, worden de inkomsten gekwalificeerd als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Ondernemerscheck

De Belastingdienst raadt gastouders die twijfelen over hun eigen situatie aan om de ondernemerscheck van de Belastingdienst in te vullen. Want het is belangrijk dat gastouders aan alle voorwaarden voldoen voordat ze gekenmerkt worden als ‘zelfstandig ondernemer’. Deze check kan hier worden ingevuld

KNGO maakte bekend een petitie te starten om aandacht voor het probleem te maken. Deze petitie is inmiddels al duizenden keren ondertekend. Uiteindelijk biedt KNGO alle handtekeningen aan bij de Belastingdienst. Lees meer over deze actie

Nieuwe rechtszaak

De drie vertegenwoordigers gaan in de tussentijd samen met de Belastingdienst onderzoeken of het zinvol is om een nieuwe rechtbankprocedure te starten. Als alle partijen hierover positief zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte gastouders wiens casus aan de rechtbank wordt voorgelegd. Zo hopen de partijen op de lange termijn duidelijkheid te krijgen over de zelfstandigheid van gastouders. Gastouders die als inspecteur niet langer meer als ondernemer worden aangemerkt op basis van de uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden, kunnen zich bij de VGOB, Brancheorganisatie Kinderopvang of Platform Gastouderopvang melden.

1 REACTIE

  1. Ik maak van de gelegenheid gebruik om aan u te melden dat wij Kleinschalige kinderopvang Lytse Ikke in Franeker een beroepsprocedure hebben lopen bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Deze stap was noodzakelijk omdat de belastinginspecteur de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland in juli 2016 naast zich neer heeft gelegd. Het Gerechtshof heeft blijkbaar meer dan een jaar nodig om onze zaak te behandelen. Wij vinden het heel bedenkelijk dat het allemaal zo lang moet duren
    en merkwaardig dat onze zaak in zijn geheel niet in de publiciteit is geweest. Wij doen een oproep om hier expliciet aandacht aan te besteden. Wij zijn heel benieuwd nar uw reactie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.