Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Moeten wij als pm’ers echt klussen en schilderen?’

Sommige pm'ers worden door hun werkgever ingezet voor zaken als schoonmaken, klussen en zelfs schilderen. De vraag is niet alleen of dat mag, maar ook of dat wel wenselijk is nu iedereen moet thuisblijven vanwege het coronavirus.  
© Tyler Olson / Fotolia

‘Ik heb een vraagstuk,’ schrijft een pm’er aan Kinderopvang Totaal. ‘Bij ons op de locatie zijn er wel zes of meer collega’s per dag ‘over’. Daardoor zijn we nu met veel personeel extra taken aan het doen: alles opnieuw archiveren, schilderen, klussen etc. Het is allemaal heel erg fijn dat daar een keer tijd voor is, maar ondertussen moet ik mijn kinderen naar de crisisopvang brengen omdat ik dus moet gaan schilderen op locatie. Ik vind dat de opvang verdeeld moet worden over het personeel en de rest gewoon thuis moet blijven met hun gezin. Ik begrijp dat we gewoon betaald worden, maar de werkgever word ook gewoon doorbetaald door de ouders toch? Dus ze lijden geen verlies als het personeel niet werkt?’

Eindelijk tijd…

‘Ook wij zijn druk aan de slag gegaan met opruimen, schoonmaken, thema voorbereiden en dergelijke,’ schrijft een andere pm’er. MAAR. Ik besef dat wij zo eigenlijk niet doen wat nu moet: alleen de weg opgaan als je moet voor je werk…. Ja, als je bent ingepland om kinderen op te vangen, dan ben je ‘cruciaal’ bezig, dan moet je je huis uit. We hebben een cruciaal beroep maar dat betekent niet dat alle pm’ers cruciaal bezig zijn. Er zijn er mijns inziens nu teveel die zich verplaatsen en zo bijdragen aan de verspreiding van corona. Ik snap en voel ook zelf de urgentie om ‘eindelijk’ eens tijd te hebben voor…. Maar ik vind toch dat we hier een moreel stokje voor moeten steken. En meer tijd moeten steken in wat we vanuit thuis kunnen doen. Onze beroepsgroep is niet zo gewend te ‘conference callen’ maar daar moeten we dan maar tijd insteken. Net zoals de tijd gebruiken om bij te leren. En natuurlijk: hoe houden we contact met onze kinderen… Dat kan ook vanuit huis, met een enkele shoot van de dagopvang door collega die er toch moet zijn.’

Zo kan het ook

Dat het ook anders kan, bewijst deze reactie: ‘Ik werk voor een grote organisatie in het zuiden van het land. Wij werken nu in 3 verschillende poules.
Poule 1: werkpoule, je bent dan gewoon je contracturen werkzaam als pm’er voor de noodopvang.
Poule 2: thuiswerkpoule, je verricht vanuit huis werkzaamheden zoals het uitwerken van thema’s volgens VVE, opdrachten vanuit locatieleider/gebiedsleider en je bent beschikbaar voor als er pm’ers in poule 1 uitvallen.
Poule 3: thuisblijfpoule.
We rouleren wekelijks.’

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.