Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ministers hielden bewust informatie achter over toeslagaffaire’

In de ministerraad is eind 2019 afgesproken dat kritische Kamerleden, onder wie Pieter Omtzigt, niet alle alle informatie zouden krijgen over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Premier Rutte heeft juist altijd beweerd dat de informatievoorziening wel volledig was. Zijn positie lijkt nu verder te worden verzwakt.  
Mark Rutte spreekt met gedupeerde ouders door de toeslagaffaire. Foto ANP Phil Nijhuis

Dat meldt RTL Nieuws.

In de ministerraad van 15 november werd openlijk betwijfeld of dit verzwijgen van informatie wel door de beugel kon. Toch werd besloten om nieuwe, belastende informatie niet te verstrekken, terwijl de Tweede Kamer er wel om had gevraagd. De bewindslieden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besluiten de Kamer slechts een ‘stroomschema’ te verstrekken met daarin voornamelijk al bekende feiten.

De ministerraad besluit in de vergaderingen van 22 en 29 november 2019 officieel dat concept-documenten over de affaire, waaronder mails, niet aan het parlement zullen worden gegeven. Stukken waar met name CDA’er Pieter Omtzigt al tijden om vraagt blijven geheim.

Irritatie over Omtzigt

Dit alles staat in schril contrast met eerdere uitspraken van premier Rutte, die altijd heeft volgehouden dat de Kamer wel alle gevraagde informatie kreeg. Hij zei dit zelfs tijdens het parlementaire onderzoek over de toeslagaffaire.

De acties van Pieter Omtzigt zorgden al eerder voor irritatie in het kabinet, aldus RTL Nieuws. Kamerleden van de coalitiepartijen zouden het kabinet niet moeten aanvallen maar juist moeten steunen, vonden de ministers.

‘Liegende premier’

De kwestie lijkt de positie van premier Rutte verder te verzwakken. In de Tweede Kamer hebben een aantal fractievoorzitters om een spoeddebat gevraagd over de kwestie. ‘Dit is precies de reden waarom de SP duidelijk is. Niet in een kabinet met deze liegende premier,’ aldus Lilian Marijnissen van de SP.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.