Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Asscher focust op drie thema’s

Minister Asscher van Sociale Zaken wil zich in de laatste termijn van zijn ministerschap richten op de herijking van kwaliteitsregels in de kinderopvang en het nieuwe toezicht, de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en de directe financiering.
Minister Asscher.jpg
De harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang blijft een belangrijk dossier voor minister Asscher. Per 2018 moet de harmonisatie volledig rond zijn

Dit maakte hij bekend tijdens het algemeen overleg kinderopvang in de Tweede Kamer. Zowel Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) als Steven van Weyenberg (D66) wilden van de minister weten waar zijn focus de komende periode ligt voor de kinderopvangbranche.

Directe financiering

De nieuwe financiering was een veelbesproken thema tijdens het algemeen overleg. Als het aan minister Asscher ligt gaat de directe financiering in vanaf 2018 met een spreiding tot begin 2019. Veel Kamerleden zijn sceptisch over de plannen van minister Asscher om kinderopvangtoeslag voortaan direct op rekening van de kinderopvangorganisatie te storten.  Tjitske Siderius (SP) vroeg zich af hoe kinderopvang- en peuterspeelzaalorganisaties de harmonisatie én de nieuwe financiering moeten verwerken. Er zijn kamerbreed zorgen over de werkdruk en risico’s die het nieuwe financieringssysteem met zich mee zal brengen.

SER-advies

Minister Asscher zegde desgevraagd nogmaals toe dat hij nog voor de zomer een inhoudelijke reactie geeft op het SER-advies, en dan vooral voor de mogelijkheden op de middel- en lange termijn. De PvdA steunt het advies van de SER om meer te investeren in kinderopvang als basisvoorziening. Regeringspartner VVD, die tijdens het algemeen overleg voor het eerst vertegenwoordigd werd door Bas van ’t Wout, is minder enthousiast over het advies van de SER om alle peuters 16 uur opvang te geven. Pieter Heerma (CDA) is benieuwd met welk advies minister Asscher komt.

Integrale Kindcentra

Keklik Yücel van de PvdA vroeg minister Asscher om pilots te starten om opvang van kinderopvang en onderwijs binnen een IKC te stimuleren. Asscher is enthousiast over hoe de branche integrale kindcentra opzet. Hij wil altijd kijken naar de mogelijkheid van pilots die eventuele belemmeringen voor IKC’s aan het licht kunnen brengen. Zeker als daar vanuit het werkveld behoefte aan is.

Harmonisatie en het nieuwe toezicht

De harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang blijft een belangrijk dossier voor minister Asscher. Per 2018 moet de harmonisatie volledig rond zijn, verwacht Asscher. Verder is de minister bezig met het nieuwe toezicht en de herijking van kwaliteitsregels. Hij voert nu afrondende gesprekken met het werkveld en hoopt binnenkort met een positief resultaat te komen. Linda Voortman (GroenLinks) vroeg, tot slot, aandacht voor de situatie van peuters in asielzoekerscentra. Minister Asscher was niet bekend met dit dossier en wil hierover in gesprek gaan met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma stelde Kamervragen over de hoge uurtarieven in de kinderopvang n.a.v. een onderzoek van Kassa en BOinK. Minister Asscher kondigde een onderzoek aan naar uurtarieven en het effect op ouders met lage inkomens. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.