Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mindfulness in de kinderopvang?

Ruim een miljoen kinderen op openbare scholen in New York krijgen verplicht mindfulness op school. Dit is besloten om de kinderen meer mentale weerbaarheid te geven. Hoe kan mindfulness bijdragen aan het welzijn van hele jonge kinderen in de kinderopvang?
Jong meisje zit met gevouwen handen te mediteren op een kussen.
Foto: Pexels

Kinderen van alle leeftijden moeten ze elke dag 2 tot 4 minuten ademhalingsoefeningen doen op de scholen in New York. Dat heeft de burgemeester van de stad besloten, om de mentale gezondheid van de kinderen te verbeteren. En het is niet verwonderlijk: er komt best veel op een kind af op een dag. Je gehaaste ouders brengen je naar opvang of school, je dag zit propvol spelen, leren, andere kinderen en volwassen. En wie komt je straks ophalen? Op vrije dagen gaan kinderen naar sportlessen, speelafspraken en verjaardagen. Zo’n druk leven laat je veel denken en voelen.

Mindfulness en meditatie kan kinderen helpen dat alles te verwerken. Op sommige scholen gebeurt het al. De dag begint met ademhalingsoefeningen, zodat de kinderen een rustgevoel van binnen krijgen en prettiger leren. Waarom zou je dat ook niet doen in de kinderopvang? Het kan ook jou als professional een innerlijke kalmte geven, zodat je een stressmoment makkelijk kunt hanteren. 

Wat is mindfulness dan precies?

Mindfulness wordt steeds vaker bestempeld als een bewezen effectieve behandeling tegen angstklachten, stress en depressie. Het is een manier van leven in het moment. Het leert je aandacht te geven aan ervaringen en gebeurtenissen, zonder op de automatische piloot door de dag te vliegen. Hierdoor helpt het tegen piekergedrag en brengt het rust in het hoofd. Onderdeel van mindfulness is het mediteren, waarbij je je gedachten leert verkennen, je bewust wordt van je ademhaling en leert omgaan met gevoelens. Iets wat ook voor kinderen steeds vaker toegepast wordt.

Mindfulness en kinderen

Zoals gezegd: veel kinderen hebben volle dagen. Er zijn genoeg kinderen op een groep die merkbaar last hebben van teveel prikkels, stress en zelfs angstklachten. Tussen een groep andere kinderen is het soms best lastig je eigen rust en ruimte te vinden. Voor deze, en natuurlijk ook voor de kinderen die geen duidelijke klachten hebben, kan mindfulness leuk zijn om mee te experimenteren op de groep. Ga op zoek naar gezellige laagdrempelige activiteiten die bij de kinderen om rust en aandacht vragen. Lees hieronder onze zes tips:

1. Begin met jezelf

Wie regelmatig mediteert, kan beter omgaan met stress. Natuurlijk heb je nog steeds stressmomenten, bijvoorbeeld als je je lekke fietsband ontdekt of een kop koffie over je schone kleren gooit. Maar als je regelmatig mediteert weet je dat je die stress met een paar keer diep ademhalen ook weer snel van je af kan laten glijden. Hoe werkt dit? Mediteer meerdere keren per week (liefst elke dag) tien tot vijftien minuten. Als ‘beginner’ zoek je op Youtube een begeleide meditatie met een stem die je prettig vindt. Het is niet ingewikkeld: het is niet meer dan focussen op je ademhaling en gedachten weg laten glijden. Het duurt wel enkele weken voor je merkt dat je kalmer wordt.

2. Eerst even ademhalen

In de kring doe je zoals altijd een begroeting, je zingt je vaste liedje en je laat merken dat je elk kind ziet. Dan ga je met elkaar ademhalen. Vier tellen in, een tel vasthouden en vijf tellen uit. Doe dit vijf minuten lang en praat erover met de kinderen. Voelt het lekker rustig en stil in je hoofd en in je buik? Geeft niets als het de eerste keren nog niet zo lukt.

3. Ook geschikt voor jonge kinderen

Mediteren is niet alleen voor oudere kinderen die snappen wat er gebeurt. Je kunt er al op heel jonge leeftijd mee beginnen. Als je het met een baby doet, neem dan het kind op schoot. Het kan dan voelen hoe rustig jij wordt.

4. Toepassen in de dagelijkse praktijk

De dag is lekker zen begonnen. Maar dan begint het spel. Er wordt geruzied, een tik uitgedeeld, een kind valt van een fietsje. Als een kind erg overstuur is, kan je het herinneren aan het ademhalen. Ga samen even apart zitten en adem tegelijkertijd langzaam in en uit. Een kind leert zo ook om zichzelf op een hele natuurlijke manier tot rust te brengen.

5. Bso: doe een training

Met kinderen in de bso-leeftijd kan je ook een meditatie-training doen, liefst eentje speciaal voor kinderen. De kinderen leren vriendjes worden met hun ademhaling, verkennen hun gedachten en leren om te gaan met lastige gevoelens. Ze oefenen in ontspannen en aardig zijn voor zichzelf.

6. Betrek ouders erbij

Niet alle ouders zijn bekend met meditatie. Sommigen zullen in eerste instantie denken: wat een zweverig gedoe, dat wil ik liever niet voor mijn zoon of dochter. Daarom is het belangrijk om ouders mee te krijgen. Houd bijvoorbeeld een ouderavond over meditatie. Je kunt dan uitleggen hoe eenvoudig en praktisch het is en wat de voordelen voor kinderen zijn (lichamelijk en mentaal, er zijn vele onderzoeken gedaan). Je kunt ook samen een meditatieoefening doen.

Bronnen: meditationmoments.nl, demindfulnessschool.nl, insighttimer.com (gratis 5-daagse cursus van Maryvonne Verkerke)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.