Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minder opa- en oma-gastouders

Gastouders

Gastouderopvang door familieleden is het laatste jaar bijna gehalveerd. Was in 2012 47 procent van de gastouders nog familie van de opvangkind(eren), in 2011 was het nog 25 procent. Verder is het aantal gastouders flink afgenomen sinds er strengere eisen aan hen worden gesteld, onder andere op het gebied van opleiding.

Minder vraagouders
Dit blijkt uit een evaluatie van de Wet Kinderopvang door demissionair minister Henk Kamp. In totaal zijn er maar liefst 40.000 vraagouders de laatste jaren gestopt met gastouderopvang. Waren het er in 2010 nog 96.000, nu zijn er nog 56.000 ouders die gebruikmaken van formele gastouderopvang. Tweederde van hen stopte helemaal met formele kinderopvang en een derde stapte over naar kinderopvang in een kindercentrum.

Taalproblemen gastouders
Uit de evaluatie van Kamp blijkt ook dat gastouders de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Uit eerder onderzoek bleek al dat dit geldt voor veel pedagogisch medewerkers. Verder wil het kabinet dat er een onderzoek komt naar de financiering van peuterspeelzalen. Omdat veel peuterspeelzalen momenteel omgevormd worden tot kinderopvang, leidt dit tot een stijging van aanvragen voor kinderopvangtoeslag.

Meer vrouwen
Tot slot keek minister Kamp naar het effect van kinderopvangtoeslag op de arbeidsparticipatie van vrouwen. Sinds de Wet Kinderopvang in 2005 kwam, werken 70.000 meer vrouwen dan toen de wet er nog niet was. Volgens Kamp is een kwart van deze stijging toe te schrijven aan een verhoging van de kinderopvangtoeslag. Vooral alleenstaande moeders en middelbaar en hoog opgeleide vrouwen zijn meer gaan werken. Kamp zag ook dat de overheidsuitgaven op kinderopvang sinds 2005 zijn verdrievoudigd. Volgende week informeert Kamp de Kamer over de effecten van bezuinigingen van kinderopvangtoeslag op de arbeidsparticipatie van vrouwen en het gebruik van de kinderopvang.

Bron: Rijksoverheid.nl
Foto: ANP

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vooral alleenstaande moeders en middelbaar en hoog opgeleide vrouwen zijn meer gaan werken….
    Logisch dat meer alleenstaande moeders zijn gaan werken want mochten ze voorheen thuisblijven om voor hun kind tot 4 jaar te zorgen moeten ze tegenwoordig gewoon aan de bak en zijn verplicht te gaan werken dus lijkt me logisch,dat heeft niets met KOT te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.