Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Minder gastouderopvang in ‘Kies nu voor kinderen’

Kies

Als het aan het nieuwe plan ‘Kies nu voor kinderen’ ligt, gaat de gastouderopvang een zeer bescheiden rol spelen in het kinderopvanglandschap van de toekomst. In ‘Kies nu voor kinderen’ laten de Bernard van Leer Foundation en Het Kinderopvangfonds zien dat de kinderopvangsector in een andere structuur winst kan opleveren in plaats van standaard het zorgenkindje van de regering te zijn.

Het plan levert de maatschappij jaarlijks 248 miljoen euro winst op. Voor de overheid wordt de kinderopvang budgetneutraal. Alle verschillende voorzieningen worden samengesmeed tot één opvangvoorziening. De peuterspeelzaal als aparte voorziening verdwijnt en wordt volledig geïntegreerd in het kindcentrum. De bezuinigingen van 2013 worden volledig teruggedraaid.

Gastouderopvang via kinderopvangorganisaties
De gastouderopvang blijft wel bestaan, maar speelt een bijrol in de kinderopvang volgens dit plan. Gastouderopvang wordt geregeld via kinderopvangorganisaties. Kinderopvangtoeslag voor grootouders die hun kleinkinderen opvangen, verdwijnt helemaal. Dat maakt de gastouderopvang een veel kleinere tak dan het nu is.

Gastouderopvang is goedkoper
SEO Economisch Onderzoek heeft de plannen van de initiatiefnemers van ‘Kies nu voor Kinderen’ doorberekend. Zij gaan ervan uit dat het gebruik van gastouderopvang sterk vermindert. Omdat gastouderopvang de staat minder geld kost dan opvang in een kinderdagverblijf of bso, draaien zij hierop een verlies van 36 miljoen euro. Maar de onderzoekers houden ook rekening met een lichte meevaller omdat sommige ouders helemaal geen gebruik meer gaan maken van kinderopvang en kiezen voor het informele circuit (opvang door grootouders zonder kinderopvangtoeslag).

Leidster-kindratio
‘Kies nu voor Kinderen’ is naar alle politieke partijen gestuurd. De grootste financiële winst wordt gemaakt door de leidster-kindratio in de buitenschoolse opvang te verlagen van één pedagogisch medewerker op tien kinderen naar één op vijftien kinderen. Dit levert 244 miljoen euro op. Het verdwijnen van de peuterspeelzaal en het verbieden van kinderopvangtoeslag voor grootouders levert ook geld op.

Kinderopvang voor iedereen
Een ander belangrijk voordeel van deze opzet is dat kinderopvang weer openbaar wordt voor alle kinderen, niet alleen voor kinderen van werkende ouders. Ouders die niet werken, krijgen voor hun 2- en 3-jarigen kinderopvangtoeslag voor vier dagdelen. Voor 4+kinderen wordt dit twee dagdelen. Zo worden juist ook de kinderen bereikt die opgroeien in een sociaal zwakker milieu.

Download het rapport ‘Kies nu voor kinderen’ hier >>

Bron: De waarde van ‘Kies nu voor Kinderen’, SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Het Kinderopvangfonds en de Bernard van Leer Foundation.
Foto: Stock.xchng

7 REACTIES

  1. Ook ik kan mij totaal niet vinden in het beeld dat in bovenstaand artikel wordt geschetst. Gastouders zijn allemaal pedagogisch geschoolde professionals. Zij bieden kleinschaligheid, flexibiliteit, continuïteit en hebben dus echt meerwaarde! Er is nog een heel klein percentage grootouders die officieel gastouder zijn voor de kleinkinderen. Maar deze grootouders hebben allemaal de correcte opleiding gevolgd en werken tevens hard om hun pedagogische kennis op peil te houden. Zij volgen ook gewoon de thema-avonden, de herhaling van EHBO, de cursus meldcode..etc. Volwaardige gastouders dus!
    In bovenstaand artikel wordt volledig voorbij gegaan aan de meerwaarde van gastouders. Zo is er het onderzoek Welbevinden en Stress van Kinderen
    in de Kinderopvang door M. G. Groeneveld, H. J. Vermeer,
    M. H. van IJzendoorn, & M. Linting van de universiteit Leiden waarin toch echt wordt aangetoond dat vooral voor de groep kinderen tot twee jaar minder stress ervaart als zij door een gastouder worden opgevangen.
    Bovenstaand artikel getuigd mijns inziens dan ook van een grote onderschatting van de gastouder. Zonde!

  2. Lees alle reacties
  3. Gaat het de bedenkers van kies nu voor kinderen om de kwaliteit van de opvang of hoe besparen we geld over de ruggen van de kinderen. Ouders kiezen bewust voor een bepaalde vorm van kinderopvang, deze keuze vrijheid moet je niet aan banden willen leggen. Voor de ene ouder en kind past een kinderdagverblijf nu eenmaal beter terwijl voor de andere gastouderopvang meer aansluit op het wensenpakket. Bezuinigen kunnen we doen door al dit soort onderzoeken/ wetswijzigingen etc. te skippen en nu eens echt met de middelgrote en kleine ondernemers in de kinderopvang zelf en de ouders te praten :). Bianca Schwarz – gob GOOI EN FLEVOLAND

  4. Gastouderopvang is juist een hele interessante en leuke kinderopvang en binnen de kinderopvang vertegenwoordigen zij de grootste groep van kinderopvangaanbieders.
    Waarom? Omdat de ouders de kwaliteit van gastouderopvang herkennen, de kinderen op-maat opvang krijgen en er met kleinere groepen wordt gewerkt.
    Dit gebeurt niet alleen door gastouders met het diploma Helpende Zorg & Welzijn, maar in toenemende mate door (vroegere) leidsters op kinderdagverblijven, die MBO3/4- of zelfs HBO-geschoold zijn.
    Daarbij kunnen ouders dezelfde percentages kinderopvangtoeslag ontvangen voor gastouderopvang, maar dan tegen een (meestal) voordeliger uurtarief.
    Het label ‘oppas’ hebben gastouders dus allang van zich afgeworpen.
    Gastouders zijn door de overheid erkend en echte kinderopvangprofessionals, die voldoen aan de eisen die de Inspectie Kinderopvang van de GGD aan hen stelt.
    Het is daarom essentieel dat de gastouderopvang ook wordt betrokken bij het programma Kies voor kinderen.
    Juist de gastouderopvang kan hierin een verschil maken!

  5. Belachelijk…
    ‘kies nu voor kinderen’
    Ik ben van mening dat je voor je kind kiest als je zeker weet dat het kind centraal staat.
    Het kind-leidster ratio terug brengen naar 1 op 15…onverantwoord!!!!!!!
    Hoe haal je het in je hoofd!!
    Pedagogisch medewerkers en Gastouderen werken dagelijks keihard om de kinderopvang optimaal te maken.
    Door de werkdruk nog hoger te leggen krijg je veel meer ziekteverzuim…maar daar is vast niet over nagedacht…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.