Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor stagiairs in kinderopvang en zorg

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend voor leerlingen die een praktijkopleiding volgen in de kinderopvang of zorg, maar te weinig begeleiding krijgen en als een volledige werkkracht worden ingezet terwijl zij daartoe nog niet bevoegd zijn.
ANP

Vanwege het grote personeelstekort is er een grote behoefte aan stagiairs. Ook in de kinderopvang. Maar een leerling of stagiair moet boventallig ingezet worden, omdat de leerling het vak nog moet leren. Toch gebeurt dat niet altijd, blijkt uit een reportage van het NPO Radio 1 programma De Reporter.

Onbevoegd

De makers van het programma kregen meldingen van leerlingen die handelingen moesten verrichten in de kinderopvang en in de zorg, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren. Ook krijgen sommige leerlingen als enige ‘werknemer’ de volledige verantwoordelijkheid over een groep kinderen of patiënten. Reden voor FNV om een online meldpunt te openen.

‘Dit mag niet gebeuren’

Cor de Beurs, zorgbestuurder bij FNV: ‘Ondanks de enorme personeelstekorten in de zorg, mag het natuurlijk niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet. Een leerling of stagiair moet boven de personeelssterkte staan, omdat hij/zij het vak nog moet leren. En moet daarbij deskundige begeleiding krijgen. Het kan dus nooit zo zijn dat zij ineens verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg van een (soms grote) groep patiënten of bewoners, want zij zijn daar nog helemaal niet toe bevoegd. Met alle mogelijke gevaren voor veiligheid en gezondheid. Als vakbond willen we met werkgevers waar dit misgaat in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen. Want leerlingen en stagiairs mogen niet de rekening betalen voor de huidige personeelstekorten in de zorg.’

Peiling

Vooraf deed FNV een peiling bij haar leden, ook binnen de kinderopvangsector, om te vragen of dit ook bij hen speelt. ‘De meeste meldingen kwamen uit de kinderopvang, de gehandicaptenzorg en verpleeg-en verzorgingshuizen en thuiszorg’, vertelt persvoorlichter Danielle van Essen. ‘Vandaar specifiek gekozen voor deze sectoren. Gaat het om incidenten of komt stagemisbruik op grote schaal voor? En waar komen deze incidenten voor? Daar willen we achter komen met het meldpunt.’ Het online meldpunt staat open tot 25 november 2019. Daarna komt FNV met de resultaten.

Meldpunt

Volg jij een opleiding of werk je binnen de kinderopvang? En heb je het meegemaakt of zien gebeuren dat een stagiair of BBL-er wordt ingezet als volledige werkkracht zonder of met weinig begeleiding? Meld het via dit formulier >>

Voor een vervolgartikel op bovenstaand nieuws zijn wij als redactie van Kinderopvangtotaal op zoek naar stagiairs of medewerkers in de kinderopvang die hun verhaal (anoniem indien gewenst) willen delen. Herken jij je in bovenstaand verhaal? Word jij voltallig ingezet op de groep met minimale begeleiding? Of heb je dit zien gebeuren? Mail ons: kinderopvang@bsl.nl 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.