Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldingen kindermishandeling vaak terecht

Kindermishandeling

Gemiddeld 80 procent van de meldingen die bij een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling binnenkomt (AMK), blijkt na onderzoek een terechte melding te zijn. Het aantal meldingen en adviesaanvragen blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers die openbaar zijn gemaakt door het AMK over 2011.

Mishandeling niet perse toegenomen
De stijging van het aantal meldingen betekent niet dat kindermishandeling automatisch ook is toegenomen. Wel wordt de mishandeling sneller en beter gesignaleerd rondom een kind en een gezin. Zowel de adviezen als de onderzoeken zijn in 2011 gestegen. Het aantal eerste contacten steeg van 62.001 naar 65.993. De stijging van het aantal adviezen en onderzoeken is ingezet in 2005 en is sindsdien niet meer gedaald.

Beroepskrachten
Beroepskrachten vormen de grootste groep melders van kindermishandeling: 73,7 procent van alle meldingen voor onderzoek en 56,4 procent van de adviezen waren vorig jaar afkomstig van beroepskrachten. Jeugdzorg Nederland wil dat alle vermoedens van kindermishandeling rechtstreeks aan het AMK worden gemeld. ‘Alleen op die manier kan meteen hulp op gang worden gebracht, zonder onnodig tijdsverlies’ aldus Jan – Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland.

Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.