Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode kindermishandeling nu verplicht

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft een herziene versie van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de kinderopvang ontwikkeld. Per 1 juli treedt de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking. Daarnaast moeten medewerkers in de kinderopvang ook het vermoeden van zedendelicten verplicht melden.
Meldcode kindermishandeling nu verplicht
Foto: ANP

De Branche Kinderopvang heeft de meldcode speciaal toegeschreven op de branche. De meldcode in combinatie met de handleiding beschrijft wat je moet doen wanneer er signalen zijn die kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling, mogelijke geweld- of zedendelicten door een collega en bij signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen.

Inspectie

Het wordt van de kinderopvangorganisaties verwacht dat ze de aangepaste meldcode en meldplicht opnemen in de organisatie en daarvan alle medewerkers en ouders op de hoogte stellen. Dit betekent, dat GGD-inspecteurs vanaf 1 juli 2013 kunnen vragen naar de voortgang van deze aanpassingen.

Om de meldcode kindermishandeling in te stellen, moet er een kinderopvangorganisatie aan de vijf stappen van het basismodel worden voldaan. Lees meer>>

Handleiding
Voordat de meldcode wordt gebruikt, is het verstandig om eerst de handleiding te bestuderen.
Ga naar de toolkit Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling>>
Of download direct het Basismodel van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling>>

Meer weten? Lees op rijksoverheid.nl meer over de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling>>

Heb je een vermoeden van geweld of misbruik door een collega? Je bent verplicht om dit te melden. Deze verplichting komt bovenop de meldcode kindermishandeling waar de kinderopvangbranche per 1 juli 2013 mee werkt. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.