Het wetsvoorstel verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling werd op 12 maart aangenomen in de Eerste Kamer. Dat betekent dat organisaties, waaronder in de kinderopvang, een stappenplan moeten hebben klaarliggen om met vermoedens van kindermishandeling om te gaan. Een voorbeeld van zo’n stappenplan is:
- Stap 1: in kaart brengen van signalen.
- Stap 2: overleggen met een collega en eventueel raadplegen van het
Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of het
Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG).
- Stap 3: gesprek met de cliënt.
- Stap 4: wegen van het geweld of de kindermishandeling.
- Stap 5: beslissen: hulp organiseren of melden.
Meldplicht
Werken volgens de meldcode betekent overigens niet dat er een meldplicht is. Als je vermoedt dat een kind blootstaat aan geweld of andere vormen van mishandeling, maak je als professional de keuze om dit vermoeden wel of niet te melden. Door de aanwezigheid en bekendheid van het stappenplan, heb je houvast om die afweging te maken.
Hulpmiddelen
Nog steeds zijn er organisaties die nog moeten beginnen met het invoeren van de meldcode. Op www.meldcode.nl kun je een digitale toolkit vinden met praktische hulpmiddelen om de meldcode in te zetten. Hier worden ook professionals die direct met kinderen werken, zoals pedagogisch medewerkers, uitgenodigd om de invoering van de meldcode te ondersteunen.
Klokhuis
The Next Page ontwikkelde een website speciaal voor het onderwijs: www.onderwijsenkindermishandeling.nl. Hier kunnen o.a. leraren in het basisonderwijs achtergrondinformatie, ervaringsverhalen en video’s bekijken van experts. Televisieprogramma Het Klokhuis besteedt vanaf 2 april elke dinsdag aandacht aan kindermishandeling. De laatste aflevering is op 23 april.