Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meisjes twee keer zo vaak hoofdluis als jongens

Uit het onderzoek Luis thuis van het RIVM blijkt dat kinderen van vier tot twaalf jaar het vaakst hoofdluis hebben. En meisjes hebben hier ruim twee keer zo vaak last van als jongens.
Luizen
Het RIVM adviseert kinderen op vaste tijden te controleren. - Foto: iStock

In totaal hadden ruim 2000 deelnemers aan het onderzoek hoofdluis. Het grootste aantal meldingen kwam van kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Op de tweede plaats staat de leeftijdsgroep nul tot drie jaar. Dat betekent dat kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bso’s er regelmatig mee te maken krijgen. Omdat hoofdluis zich op de kinderopvang snel kan verspreiden, adviseert het RIVM om de kinderen op vaste tijden te controleren; bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand.

Meer meisjes

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat hoofdluis ruim twee keer zo vaak voorkomt bij meisjes als bij jongens. Dit zijn meestal meisjes met halflang of lang haar. Een mogelijke verklaring is dat lang haar makkelijker in aanraking komt met het haar van andere kinderen.

Meedoen

Het onderzoek Luis thuis is doot het RIVM met een jaar verlengd. Mensen die mee willen doen kunnen zich opgeven via de website. Zowel gezinnen met als zonder hoofdluis kunnen meedoen.

Bekijk hier twaalf tips van het RIVM om hoofdluis te bestrijden. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.