Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mei wordt de maand van de waarheid’

Vraaguitval

Mei wordt de maand van de waarheid. Als het vakantiegeld uitbetaald moet worden, ontstaan de grootste liquiditeitsproblemen in de kinderopvang. Dit zegt de woordvoerder van het Waarborgfonds Kinderopvang, Judith de Jonge Baas, in Trouw. Haar schatting ligt op drie- tot vierhonderd failliete kinderopvanginstellingen in 2013.

Datzelfde aantal organisaties kampt nu al met betalingsproblemen.  Brancheorganisatie Kinderopvang laat weten in sommige krimpgebeiden en oude stadswijken een vraaguitval van dertig procent te zien. Landelijk ligt dit gemiddelde veel lager. In maart komt de branche met officiële cijfers.

Sluitingen en faillissementen
‘Het gaat nu heel hard, want we krijgen dagelijks te maken met sluitingen en faillissementen’ aldus De Jonge Baas. Het ministerie van Sociale Zaken kwam onlangs met een andere boodschap: ondanks de 8000 ontslagen in de kinderopvang in 2012, stijgt het aantal locaties nog steeds; er hoeft dus geen sprake te zijn van paniek.

Ook goede opvang
Maar het Waarborgfonds Kinderopvang denkt dat elke nieuwe locatie ten koste zal gaan van een bestaande. Het fonds maakt zich ook zorgen over de willekeur, want ook goede opvang verdwijnt zomaar. ‘Die kwaliteit hebben we straks weer nodig als de crisis voorbij is. Dat kan de minister, die zoveel investeert in deze sector, niet willen’, aldus De Jonge Baas in Trouw.

Bron: Trouw
ANP Photo, Marco de Swart

1 REACTIE

  1. Ik hoop dat minister Asscher deze stukken leest en deze cijfers kent.
    Bij minister Kamp heb ik vaak het gevoel gehad dat zijn cijfers minstens een jaar achter de feiten aanliepen.’het valt allemaal wel mee’was het dan. Deze minister meende dat hij wel tot het voorjaar kon wachten om te bekijken hoe nodig het is om iets te doen aan de bezuinigingen in de kinderopvang. De branche wordt gesloopt en snel zal blijken dat dat zeer onverstandig is. Dan kunnen we alles weer opbouwen wat de afgelopen twee jaar kapot gemaakt is. Dat is pas geld en energie verspilling!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.