Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meervoudig gebruik van het schoolplein: zo werkt dat!

De gemeente Oldebroek heeft het schoolplein van IKC De Vlinder buiten schooltijd openbaar toegankelijk gemaakt. Daarvan wordt volop gebruik gemaakt. De gemeente deelt deze overeenkomst. Zo kunnen ook andere gemeenten ermee aan de slag.

Steeds vaker wordt de buitenruimte van scholen door meer partijen gebruikt. Meestal in samenwerking met de gemeente, maar ook samen met een speeltuinvereniging komt voor.

Buurtplein

‘Het plein is niet alleen van de school. Het is een openbaar plein, een buurtplein, en dat betekent dat het ook na schooltijd beschikbaar is om te spelen’, vertelt Rudolf Huberts van Goed Bezig Oldebroek in deze rondleiding op het plein. Op het onderbouwplein van IKC De Vlinder is er veel ruimte voor rollenspel. Maar ook aan inclusief spelen is gedacht: zo is er een zandtafel bij de zandbak die zodanig aan de rand is geplaatst, dat hij ook rolstoeltoegankelijk is en er dus ook sámen gespeeld kan worden. Om een plein een natuurlijke uitstraling te geven, is er een glooiende heuvel aangelegd met een klimparcours. Voor de grotere kinderen is een sportveld, ‘obstacle parcours’ en een pannakooi. Alles vormgegeven met zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s.

Aanvragen

“We zien steeds vaker de wens om het schoolplein open te stellen voor de buurt en krijgen daarom veel aanvragen om een exemplaar van deze overeenkomst te ontvangen”, vertelt Marcel Leenders, beleidsmedewerker onderwijshuisvesting, op Bouwstenen. De reden voor het openbaar maken van het speelplein is dat er in de omgeving geen speeltuinen aanwezig zijn. De wethouders van onderwijs en van speelvoorzieningen hebben zich hier hard voor gemaakt. De gemeente. heeft bijgedragen aan de aanschafkosten van de speelvoorzieningen. In de overeenkomst met de gemeente is het beheer en onderhoud ervan vastgelegd. Een beheerstichting is de eigenaar van het terrein en de speelvoorzieningen en neemt beheer, onderhoud en de verantwoordelijkheid op zich.

De overeenkomst die andere scholen of kindcentra kunnen gebruiken als voorbeeld, is hier te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.