Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meertalige opvoeding: de voordelen op een rij

Veel opvoeders vinden het best spannend om te kiezen voor een meertalige opvoeding. Ze zijn bang dat hun kind van beide talen net niet genoeg leert waardoor het altijd achterstand oploopt. Toch blijkt uit onderzoeken steeds weer dat die zorgen onterecht zijn. Meertalig opgroeien heeft bijna alleen maar voordelen.
Meertalige opvoeding: de voordelen op een rij
Foto: ANP

Meertalige kinderen kunnen beter:

  • Abstract denken. Dit bleek uit een onderzoek van Jeanne Kurvers van de universiteit van Tilburg. Zij vroeg aan kleuters wat het langste woord was: brommer of trein. Kinderen die tweetalig werden opgevoed, antwoordden vaker ‘brommer’. Zij konden de betekenis van het woord los zien van de vorm van het woord.
  • Zich concentreren. Omdat hun hersenen gewend zijn om te switchen van taal, zijn ze gewend om informatie die even niet belangrijk is “uit” te zetten. Dit ontdekte Sharon Unsworth van de Universiteit van Utrecht.
  • Technisch lezen. Meertalige kinderen weten sneller welke letter bij welke klank hoort. Maar zijn zijn over het algemeen niet sneller in begrijpend lezen.
  • Taalgevoel ontwikkelen. Dit wordt ook wel het meta-linguïstisch bewustzijn genoemd. Met een goed ontwikkeld meta-linguïstisch bewustzijn leer je makkelijk nieuwe talen, en kun je beter feedback op je eigen taaluitingen geven (waardoor die beter van kwaliteit worden).
  • Zich verplaatsen in een andere cultuur (bijvoorbeeld die van één van hun ouders). Dat levert veel sociaal-emotionele voordelen op omdat zij zich beter kunnen identificeren met een land en een taal waar bijvoorbeeld hun roots gedeeltelijk liggen.

In navolging van het primair onderwijs mogen bso’s meertalige kinderopvang gaan bieden. Dat betekent dat 50 procent van het taalgebruik in het Engels, Duits of Frans aangeboden mag worden. Lees meer >>

Bronnen: Hestia.nl, meertalig.nl, ouders.nl



Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.