Asscher ging donderdagmiddag met Kamerleden in gesprek over de versterkte positie van ouders in de kinderopvang. De minister van Sociale Zaken wil dat ouders meer te vertellen krijgen over de kwaliteit van opvang. Ouders zouden wel het adviesrecht op de prijs van de kinderopvang verliezen. Een motie moet uitwijzen of dit idee van de minister overeind blijft. Minister Asscher blijft bij het standpunt en ontraadde het amendement.
BOinK
BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, heeft kritiek op het verdwijnen van het adviesrecht op de prijs. Zij schreven in een brief aan de Kamer: ‘Wat zegt geboden kwaliteit zonder een prijskaartje?’. Veel partijen zijn het met de kritiek van BOinK eens. Peter Heerma van het CDA noemt het vreemd om ouders wel meer te zeggen te geven over de kwaliteit en ze vervolgens niet meer te laten meepraten over de kosten. Oudercommissies hebben nu nog wel adviesrecht over de kostenbepaling. Tijdens het debat dienden de PvdA, CDA en D66 het voorstel in om het adviesrecht te handhaven. Daarover wordt dinsdag gestemd.
Boink heeft kritiek op het wetsvoorstel. Lees hier waarom >>
Alternatieve ouderraad
Er was ook veel discussie over de grens van 50 kinderen/gastouders met betrekking tot het wel of niet verplichten van een oudercommissie. Veel Kamerleden vinden 50 geen logische ondergrens. De SP diende een motie in om het criterium voor alternatieve ouderraadpleging te verlagen naar 30 kinderen/gastouders. Minister Asscher ontraadde deze motie. Volgens hem is het aantal van 50 in nauw overleg met de branche tot stand gekomen. Het CDA en D66 missen in het wetsvoorstel een invulling van de alternatieve ouderraadpleging en spraken de minister daarop aan.
Transparantie toezichthouder
De Kamer vroeg verder aandacht voor meer openheid tussen de toezichthouder en de oudercommissie. Minister Asscher vertelde dat de houder met ingang van de nieuwe wet verplicht wordt om het inspectierapport met de oudercommissie te bespreken. Hij ziet geen verdere noodzaak om wettelijk vast te leggen dat de oudercommissie recht heeft op een gesprek met de toezichthouder. Hiervoor hadden Kamerleden wel gepleit.
Verbeterde communicatie
Minister Asscher kijkt positief naar wat er allemaal al verbeterd is in de communicatie tussen de kinderopvangbranche en ouders. Hij sprak tijdens het debat zijn waardering hiervoor uit. Ook maakt de minister zich geen zorgen over een eventuele negatieve werking van het huidige wetsvoorstel. Volgens de minister zal het aantal oudercommissies in de kinderopvang alleen maar toenemen, ondanks de mogelijkheid voor kleine organisaties om de zeggenschap van ouders anders in te richten. Vooral de SP maakt zich hier zorgen over.
De Brancheorganisatie denkt dat het behouden van het adviesrecht over de prijs de positie van ouders niet versterkt. Lees hier waarom >>

Plannen versterkte positie ouders
Minister Asscher heeft een concreet plan klaarliggen om de positie van ouders in de kinderopvang te versterken. Kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus moeten zich verplicht aansluiten bij de Geschillencommissie, zodat ouders makkelijker een klacht kunnen indienen. Peuterspeelzalen moeten ook een oudercommissie organiseren en kleine organisaties (met minder dan 50 kinderen) mogen nadenken over een alternatieve ouderraadpleging als het instellen van een oudercommissie niet lukt. Bekijk hier wat de plannen van minister Asscher precies inhouden >>
het aansluiten bij en klachten commissie is toch al jaren een verplichting.
Wat veranderd er dan behalve hoe je het beestje noemt?