Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mbo’ers werkloos

Marianne Velsink
Meer mbo'ers werkloos

De werkloosheid onder mbo’ers is in één jaar gestegen van 5 naar 10 procent. Hoe lager het niveau op het mbo, hoe groter de kans dat er geen baan gevonden is. Positieve uitzonderingen hierop vormt de gezondheidszorg. De cijfers zijn afkomstig van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Uit de hbo-monitor van de Universiteit Maatsricht bleek eerder al dat hbo’ers met een pedagogische achterond wel gemakkelijk een baan vinden.

Vmbo juist gedaald
Bij de mbo-beroeps opleidende leerweg (bol) op niveau 1 was één op de drie schoolverlaters zelfs werkloos. de meeste werkloze jongeren wonen in Groningen en Friesland. Drenthe, Utrecht en Noord-Brabant zijn juist provincies waar mbo’ers snel aan de bak komen. Hoe hoger het niveau in het mbo, hoe meer kans er is op een baan. Bijzonder is het dat onder vmbo’ers de werkloosheid juist is gedaald van 9 naar 6 procent. Dit komt waarschijnlijk omdat veel vmbo’ers ervoor kiezen om door te leren in plaats van werk te zoeken.

Studie te gemakkelijk
Opvallend is het dat één op de vijf schoolverlaters zegt dat de gevolgde studie te gemakkelijk was en 40 procent vindt dat er op de opleiding voldoende is getoets op inzicht. Nog eens één op de zes studenten geeft aan eigenlijk een andere studie te hadden willen doen. Het ROA signaleert dat schoolverlaters die wel werk hebben binnen een jaar, vaker een baan accepteren die onder het opleidingsniveau zit. Daarnaast hebben ze minder vaak een vaste aanstelling.

Bekijk het onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.