Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan helft kindercentra boven maximum uurpijzen overheid

Ruim 65% van de kinderopvanglocaties in Nederland hanteert een uurtarief dat boven de maximum uurprijs van de overheid ligt.
tarieven kinderopvang.jpg
Doordat er minder kinderen naar de opvang gaan

Dat blijkt uit onderzoek dat Kassa samen met BOinK heeft uitgevoerd. De tarieven van 130 locaties van zowel buitenschoolse opvang (BSO) als kinderdagverblijven (KDV) uit heel Nederland zijn vergeleken met het maximale uurtarief dat de overheid teruggeeft via de kinderopvangtoeslag. Het maximale vergoedingstarief van de kinderopvangtoeslag ligt bij de buitenschoolse opvang op € 6,38. Van de onderzochte tarieven blijkt dat 91% van de locaties boven het tarief van de overheid zit. 30% van de onderzochte locaties zit tot €0,50 erboven. 39% vraagt tussen de €0,50 en € 1 meer en maar 23% vraagt meer dan een euro bovenop op de maximum uurprijs van de overheid.

Tarieven kinderdagverblijven

Bij de tarieven voor de kinderdagverblijven zit 72% boven het maximale vergoedingstarief van de overheid. 52% van de locaties vraagt minder dan €0,50, 16% vraagt tussen de €0,50 en €1 bovenop het maximale uurtarief. 4% van de onderzochte kinderdagverblijven vraagt meer dan een euro bovenop het maximale vergoedingstarief. 

Kinderopvang geen zakkenvuller

Volgens voorzitter van BOinK Gjalt Jellesma is het zeker niet zo dat de kinderopvang zijn zakken vult. Hij stelt dat de kosten die de kinderopvang maakt, steeds meer uit de pas zijn gaan lopen met de maximale uurprijs die de overheid hanteert. Dit zou komen doordat er steeds minder kinderen naar de kinderopvang gaan. ‘Als er twee kindjes minder zijn, heb je nog steeds hetzelfde aantal pm’ers dat betaald moet worden’, vertelt hij aan tafel bij Kassa. Daardoor nemen de kosten die de kindercentra maken toe. Daarnaast is in de periode 2009 – 2012 de maximale uurprijs niet of onvolledig geïndexeerd door de overheid, waardoor de maximale uurprijs achtergebleven is bij de werkelijke kostprijs. Dat heeft ertoe geleid dat het merendeel van het opvangaanbod niet meer bekostigd kon worden door het toeslagtarief. 

‘De maximum uurprijzen waarover toeslag wordt betaald, liggen te ver af van de realiteit’, meldde de Brancheorgansatie Kinderopvang op haar website. ‘De afgelopen jaren heeft de overheid de uurprijzen niet consequent geïndexeerd en heeft zelfs een prijsverlaging doorgevoerd. Lees meer>>

Ook komt PvdA-kamerlid Keklik Yücel in de uitzending aan het woord. Zij stelt dat de overheid juist veel geld in de kinderopvang pompt. ‘Nu lijkt het erop dat onze belastingcenten bij de kindercentra terechtkomt, en niet in de portemonnee van de ouders.’ Jellesma vindt dat de Sociaal Economische Raad (SER) een goed advies heeft gegeven, ‘Waarmee we hopelijk over een paar jaar van de problemen af zijn.’

Bekijk hier de uitzending van Kassa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.