Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan de helft van de ouders wil gratis opvang

55 procent van de ouders is voorstander van gratis kinderopvang voor vier dagen in de week. Dat blijkt uit een onderzoek van Voor Werkende Ouders. Ook wil 90 procent van de ouders een maximum aan het aantal leerlingen in de klas.
© bernardbodo / stock.adobe.com

‘Als ik vier dagen kinderopvang krijg, zou ik gelijk meer gaan werken. Nu is het systeem zo moeilijk en stimuleert het niet om meer te werken,’ aldus een van de ouders die deelnamen aan het onderzoek.

Een nog veel groter deel van de ouders wil een maximum aan het aantal leerlingen in een klas. Dit geldt zowel voor het basis- en voortgezet onderwijs. ‘Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen gezien worden voor wie ze zijn en dat ze de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Dat kan je toch niet verwachten van een leerkracht met 32 kinderen in de klas,’ aldus een van de ouders.

90 procent van de ruim 22.000 ouders die deelnamen aan het onderzoek is voorstander van een maximale klassengrootte. Momenteel bepaalt de school de omvang van klassen.

Bijles zonder kosten

Naast een maximale klassengrootte zijn ouders ook over andere onderwerpen eensgezind. 84% vindt dat een kind de benodigde bijles altijd zonder extra kosten, via de school moet kunnen krijgen. 84% van de ouders is tegen het weigeren van kinderen op scholen vanwege geloofs- of persoonlijke overtuigingen.

Verder ziet 79% van de ouders voordelen in het aanbieden van een maatwerkdiploma. Daarbij kunnen kinderen op de middelbare school vakken op een hoger en lager niveau volgen zodat ze ‘op maat’ kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs.

Tot slot wil 51 procent van de ouders een strippenkaart waarmee zij een aantal vrije schooldagen per jaar zelf in kunnen zetten.

Traditiegetrouw rekent het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen door. Wat willen zij bereiken met de kinderopvang en hoeveel geld trekken ze daarvoor uit? Een overzicht. Lees het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.