Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Medewerkers, meld misstanden anoniem’

Marianne Velsink
Marianne Velsink
Kinderopvangmedewerkers die ervaring hebben met het niet naleven van de leidster-kindratio, kunnen dit melden bij de GGD. Dit kan ook anoniem. Met deze oproep vraagt minister Lodewijk Asscher pedagogisch medewerkers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de afname van kwaliteit.
'Medewerkers

Onlangs kwam vakbond Abvakabo FNV met de resultaten van een onderzoek onder kinderopvangmedewerkers. 76 procent vindt dat de kwaliteit van hun organisatie onder druk staat door de bezuinigingen. Meer dan de helft van de pm’ers heeft ervaring met het niet naleven van de leidster-kindratio: 56 procent ervaart dit een enkele keer, 32 procent ervaart dit één tot twee dagdelen per week en bij 13 procent komt onderbezetting meer dan twee dagdelen per week voor.

Veiligheid

Het onderzoek leidde tot vragen van Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. Zij wil weten of de minister haar zorgen over de uitkomsten van het onderzoek deelt en dan vooral het punt van de onderbezetting op de groepen. Volgens de medewerkers die dit overkomt, komt hierdoor de veiligheid in het geding. Asscher laat weten zich hier ook zorgen over te maken. Volgens de minister kan de GGD tekortkomingen vaststellen, maar hebben ze niet altijd zicht op alle overtredingen. Om misstanden toch aan te pakken, kunnen medewerkers ook zelf overtredingen aan de kaak stellen bij de GGD.

0-Urencontract

Minder zorgen heeft Asscher over de toename van het aantal 0-urencontracten in de kinderopvang. ‘Ik zie geen direct verband tussen een toename van het aantal 0-urencontracten en de kwaliteit van de kinderopvang’. Vanuit het perspectief van zekerheid voor medewerkers vindt Asscher de toename van flexibele contracten wel ongewenst. In het Sociaal Akkoord is afgesproken om de bescherming van flexibele krachten en vaste krachten beter met elkaar in balans te brengen.

Bekijk de antwoorden van minister Lodewijk Asscher.

1 REACTIE

  1. Asscher ziet geen direct verband tussen de 0 uren contracten en de kwaliteit. Hij heeft zeker geen( kleine) kinderen en behalve op papier komt hij dan vast niet in aanraking met de kinderopvang. Iemand die op 0 uren basis werkt noem je ook wel een invalkracht deze kunnen nooit het zelfde bieden als iemand met een vast contract ook wisselen deze krachten elkaar vaak af. Je kan op 1 hand tellen om te weten dat vaste medewerksters op de groep beter zijn op alle fronten als invalkrachten/ 0 urencontracten. Ik zou deze meneer Asscher zo graag een keer spreken en uitleggen wat hij doet en veroorzaakt. Wat zullen de gevolgen zijn voor de kinderen die nu op een kinderopvang zitten waar ze werken met onderbezetting en veel wisselende gezichten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.