Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mazelen bij kindje op kinderdagverblijf Leiden

Bij een kindje in Leiden is mazelen vastgesteld, meldt GGD Hollands Midden. Het kindje is terwijl het ziek was naar een kinderdagverblijf in Leiden geweest.
iStock

GGD Hollands Midden doet nu bron- en contactonderzoek om verspreiding te voorkomen. Het kind is voor de zekerheid opgenomen in het ziekenhuis, schrijft GGD Hollands Midden.

Nog niet ingeënt

Het kindje met mazelen is niet gevaccineerd, omdat het de leeftijd van 14 maanden nog niet heeft bereikt. De GGD vermoedt dat het kindje in het buitenland is besmet, maar dat wordt nog uitgezocht.

De kinderen op het Leidse kinderdagverblijf die jonger zijn dan 14 maanden worden niet vervroegd gevaccineerd. Dit heeft volgens de GGD geen zin, omdat het contact met het besmette kindje als langer dan drie dagen geleden was. De GGD wijst erop dat een kinderdagverblijf weinig kan doen om besmetting te voorkomen. ‘Een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad geeft de beste bescherming.’

Meer mazelen

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in Nederland twintig patiënten met mazelen gemeld bij het RIVM. Dit is tien keer zo veel als in dezelfde periode in voorgaande jaren. De meesten van hen zijn in het buitenland besmet geraakt.

Bron: GGD Hollands Midden

Lees ook: Het risico op besmetting op de kinderopvang kan nooit helemaal uitgesloten worden. Dat zegt staatssecretaris Tamara van Ark als antwoord op vragen van de redactie van Kinderopvangtotaal. Ook spraken wij met kinderopvangorganisaties. Weigeren zij niet-gevaccineerde kinderen? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.