Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Maximum uurprijs dagopvang omhoog

In 2018 gaat de maximum uurprijs voor de dagopvang met € 0,32 omhoog en de uurprijs voor de bso gaat met € 0,26 omlaag. Hiermee worden de kosten van de maatregelen vanuit het wetsvoorstel IKK gedekt. Dit schrijft demissionair minister Asscher in zijn antwoorden aan de Commissie van SZW.
UurprijsdagopvangomhoogANP.jpg
‘De verwachting is dat het totaal aan maatregelen zal leiden tot hogere kosten en daarmee een hogere uurprijs in de dagopvang.' - Foto: ANP Foto

Door de maatregelen uit het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (zoals een andere bkr en hogere opleidingseisen) krijgt de sector te maken met extra kosten. In zijn antwoord op vragen vanuit de Vaste commissie van SZW, schrijft Asscher: ‘De verwachting is dat het totaal aan maatregelen zal leiden tot hogere kosten en daarmee een hogere uurprijs in de dagopvang en lagere kosten en een lagere uurprijs in de buitenschoolse opvang. De wijzigingen in de kosten voor de dagopvang en buitenschoolse opvang worden vertaald in een evenredige aanpassing van de maximum uurprijzen voor de dagopvang (+ € 0,32) en de buitenschoolse opvang (- € 0,26). Uitgangspunt is dat de sector in staat wordt gesteld om de aanpassingen in de eisen vanuit de eigen bekostiging te financieren. De aanpassingen in de uurprijzen volgend uit het onderhavige conceptbesluit worden, tezamen met de reguliere indexering, verwerkt in de wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag voor het jaar 2018.’

Regeldruk

Het wetsvoorstel IKK geeft ook een hoge regeldruk voor de sector kinderopvang. Desgevraagd heeft Asscher uitgezocht welke kosten er gepaard gaan met het regelen van de nieuwe kwaliteitseisen. Asscher schrijft hierover: ‘De diverse aspecten van het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang leiden tot zowel toename als afname van de regeldruk. In totaal leidt het pakket per saldo tot een toename van de structurele regeldruk met € 0,5 mln. per jaar.’

Een toename van de regeldruk ontstaat door het kennisnemen van de wijzigingen in de regelgeving, het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsbeleid, het hebben van een opleidingsplan, het regelen van een mentor voor alle kinderen en het wijzigen van het inroosteren van beroepskrachten. Daar tegenover staat dat het schrappen van de verplichting om jaarlijks een risico-inventarisatie te doen leidt tot een besparing op de regeldruk.

Lees hier alle antwoorden van Asscher.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

1 REACTIE

  1. Ondanks dat de (meeste) IKK-regels zijn uitgesteld, volgens de laatste berichten? Blijft de verhoging van het uurtarief dan wel gelden? En waar vind ik anders deze informatie? Of vanaf wanneer? Want nu is er nog niets over 2018 te vinden bij de belastingdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.