Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marieke Grijpink – Ze hebben “het”

Op een van de dagverblijven die ik begeleid is een nieuwe locatiemanager gekomen. Een week nadat ze is gestart ga ik bij haar langs om kennis te maken. Ik vertel wat een pedagoog bij Triodus zoal doet:”denk erom, altijd bellen hoor als er vragen zijn over kinderen of als ouders een gesprek wensen.” Ik heb liever dat ik gebeld wordt voor, in mijn ogen, iets simpels, dan dat ik te laat geconsulteerd word. Wanneer een kind opvallend gedrag vertoond, ben ik er liever vanaf het begin bij, voordat er bijvoorbeeld al negatieve opvoedingspatronen zijn ontstaan tussen pedagogisch medewerker en kind.

Ik ken het betreffende kindercentrum goed, ik ben er zelf begonnen, nu 14 jaar geleden. Een aantal pedagogisch medewerkers ken ik nog van die tijd. Het voelt vertrouwd om daar rond te lopen. Het gebouwd is indertijd met een architect omgebouwd tot kindercentrum. Mijn idee voor een inpandige zandbak is toen verwezenlijkt en peuters zie ik er met veel plezier in spelen, lekker apart van de groep, zelfstandig, in een mooi betegelde ruimte.

Warm bad
Ook het voeren van gesprekken gaat mij daar gemakkelijk af. Bekendheid met de mensen speelt hierbij een rol, hoewel dat geen voordeel hoeft te zijn. Maar er speelt ook iets anders een rol, iets dat de nieuwe locatiemanager benoemde als: Ze hebben “het”. Haar eerste week was een warm bad geweest. De pedagogisch medewerkers hadden haar heel fijn ontvangen, open, behulpzaam en professioneel. En dat is nu precies een werkklimaat dat past binnen een kindercentrum, misschien wel binnen elke werkplek.

De pedagogisch medewerkers hadden haar eerste week tevens laten zien dat ze er waren voor de kinderen. Ze liepen nooit alleen naar de keuken, maar steeds zag je een kind met een pak melk voorbij komen, of een stapeltje washanden, een prachtig individueel aandachtsmoment. De pedagogisch medewerkers straalden, aldus deze locatiemanager, plezier uit met de kinderen, oprechte betrokkenheid. Kinderen komen vaak 4 of 5 dagen naar dit kindercentrum. Dat maakt ook vaak dat kinderen zich thuis voelen, mits er een goede pedagogische sfeer hangt.

Driftbui
En ja hoor, ik zie een flinke driftbui, iets dat een peuter vaak alleen laat zien als hij zichzelf kan zijn. De locatiemanager had het dus goed gevoeld. Niet alleen zij voelde zich na een week al thuis, ook de kinderen ervaren een veilige basis, waar zij kunnen spelen, lachen, huilen, boos zijn en ontwikkelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.