Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer met jeans!

Heel veel kleren hangen ongedragen in de kast of worden weggegooid, terwijl ze nog makkelijk een tweede leven kunnen krijgen. Zeker spijkerstof kan vaak nog hergebruikt worden. De 8-plussers kunnen er een nieuw kledingstuk of een tas van maken, of de stof gebruiken als mooie decoratie.

Korte broek

Iedereen weet dat je een lange (afgedragen) spijkerbroek kunt afknippen. Dan heb je een korte broek. In de winter ligt dat misschien niet direct voor de hand. Maar als je er een panty of thermobroek onder draagt, dan wordt een korte spijkerbroek zelfs in de winter hartstikke hip!

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41189-022-1884-3/MediaObjects/41189_2022_1884_Fig2_HTML.jpg

Pimp je jeans

Als je spijkerbroek te goed (of juist te slecht) is om te gebruiken als korte broek, dan kun je ervoor kiezen hem te pimpen. Met watervaste verf kunnen de kinderen er vrolijke figuren op verven. Bespreek van tevoren goed wat ze gaan tekenen – en oefen dat eerst op papier. De 8-plussers kunnen leuke versiersels (kraaltjes, lapjes stof, speldjes) op de jeans borduren of naaien. In de jaren zestig deden beroemde artiesten dat al! Bekijk op internet foto’s van de flowerpower-periode.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41189-022-1884-3/MediaObjects/41189_2022_1884_Fig3_HTML.jpg

Pimp je meubels

Als je een kapotte spijkerbroek hebt, kun je die prima gebruiken om het interieur mee te versieren. Laat de 8-plussers een broek in stukken knippen en de stroken op een (houten) stoel leggen. Maak de stroken vast met dubbelzijdig plakband. Let wel op dat de meubels niet onbedoeld beschadigd raken!

Modeshow

Sluit het project met de 8-plussers af met een modeshow. Alle creaties worden geshowd tijdens de Meer Met Jeans Modeshow!

Recycle

Als je je jeans (of andere kleding) écht niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het terechtkomt in de

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41189-022-1884-3/MediaObjects/41189_2022_1884_Fig4_HTML.jpg

kledingcontainer. Vaak kan een bedrijf jouw stof (of een deel ervan) nog wel ergens anders voor gebruiken.

Jeans-tas

Super hip: geef je oude spijkerbroek een tweede leven als tas. Knip de pijpen van de broek en naai de onderkant dicht. Van de afgeknipte stroken maken de 8-plussers een hengsel, dat aan de tas wordt vastgenaaid. Verder kunnen de 8-plussers de tas pimpen met kraaltjes, lintjes, speldjes, andere stroken stof enz. Zo shop je straks top!

Pimp je slaapkamer

De 8-plussers kunnen stroken stof gebruiken om andere dingen mee te versieren. Lijm een strook vast langs een fotolijstje of een grote spiegel. Je zult zien dat niet alleen het lijstje en de spiegel ervan opknappen, maar dat de hele ruimte er meteen heel anders uitziet! De 8-plussers kunnen de jeans-stroken ook gebruiken om een (opberg)kist te bekleden of er boekenkaft van te maken.

Heel veel kleren hangen ongedragen in de kast of worden weggegooid, terwijl ze nog makkelijk een tweede leven kunnen krijgen. Zeker spijkerstof kan vaak nog hergebruikt worden. De 8-plussers kunnen er een nieuw kledingstuk of een tas van maken, of de stof gebruiken als mooie decoratie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.