Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mag een pm’er privé bij kinderen oppassen?’

Vraag: 'Janna werkt op de babygroep. Ze kan het erg goed vinden met de ouders van baby Fay. Ze hebben haar thuis uitgenodigd toen Fay 1 jaar werd. En nu vragen ze Janna of ze regelmatig 's avonds wil komen oppassen. Fay kent haar namelijk al goed. Kan Janna op dit verzoek ingaan?'
'Mag een pm'er privé bij kinderen oppassen?'
Foto: Free Images

Antwoord ethisch docent Erica Westerveld: ‘Privérelaties aangaan met ouders is niet verboden, maar het mag de organisatie waar je werkt en je functioneren als professional niet schaden. Het is belangrijk dat je onderscheid kunt maken tussen het werken in een organisatie als professional en het eventueel thuis oppassen als privépersoon. Ook de ouders van Fay moeten dat onderscheid maken.

Ben jij wel eens door ouders gevraagd om op hun kind te passen? Reageer hier >>

Wanneer Janna als privépersoon thuis bij hen op Fay zou gaan passen, staat dat los van de regels en afspraken die van toepassing zijn op de opvang op de babygroep. Als Janna bijvoorbeeld bij het oppassen thuis een heel ritueel voorgeschreven krijgt om baby Fay in slaap te krijgen, mogen de ouders niet verwachten dat ze ditzelfde ritueel in de kinderopvang afdraait. Het is in principe niet verboden om in de privésfeer op kindjes te passen. Maar ik raad het pm’ers niet aan. De scheidslijn tussen werk en privé gaat vervagen en het wordt lastig om die grens te bewaken.’

Heb jij een vraag voor Erica Westerveld, of één van onze andere experts (over pedagogiek of je cao)? Stuur dan een mailtje naar info@kinderopvangtotaal.nl. Zet er ook bij of je de vraag anoniem stelt.

Deze casus staat in de nieuwste editie van Kinderopvang. Klik hier voor een abonnement.

1 REACTIE

  1. Er is ons als eigenaren van een kdv weleens gevraagd of dat mag. Wie zijn wij om de PM’r in kwestie te verbieden dat in privetijd te doen. wel waarschuwen wij er terdege voor dat wanneer wij zien dat de scheidslijn vervaagt er een waarschuwing komt. Mocht het zo zijn dat ouders deze lijn overschrijden dan gaan wij in gesprek met deze ouders en de PM’r en zal er een stop op de samenwerking worden opgelegd van de PM’r met de ouders.
    Het mag dus wel, maar er zitten wel haken en ogen aan.
    Kinderopvang Keiki Holo HOlo
    Nootdorp

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.