Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Maatschappelijke ondernemers willen Estro inlijven

Met de oprichting van het consortium van maatschappelijke kinderopvangorganisaties hoopt een groep maatschappelijke ondernemers een overname van de Estro-locaties door een buitenlandse investeerder af te wenden. Maatschappelijke kinderopvangondernemers hebben ook interesse in de failliete Estro-dagverblijven en bso’s. ‘Voor ons staat het belang van kinderen voorop.’ Geert de Wit (Kinderstad) en Peter Notten (Korein Groep) treden op als woordvoerders van dit initiatief.
Maatschappelijke ondernemers willen Estro inlijven
Foto: ANP

Dat Estro, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, al jaren in handen is van buitenlandse investeerders, is veel maatschappelijke kinderopvangondernemers een doorn in het oog. Door samen te werken hopen ze een overname van Estro door de Britse investeerder H.I.G. Capital alsnog af te wenden. Zelf hebben ze namelijk ook interesse om locaties van het failliete Estro over te nemen. Het doel is om alle locaties van Estro, maar in ieder geval zoveel mogelijk, te behouden voor de maatschappelijke kinderopvang.

Winst maken

Peter Notten, directeur van de Korein groep en Geert de Wit, directeur van kinderopvangorganisatie Kinderstad zijn bezig om een consortium van maatschappelijke kinderopvangorganisaties op te richten. Volgens de Wit is er bij maatschappelijke ondernemers veel interesse om locaties van Estro over te nemen. ‘Dat zijn ondernemers die vaak al opereren in een regio die zij dus heel goed kennen. Zij vinden dat kinderopvang vooral een maatschappelijk doel dient en stellen andere prioriteiten dan alleen winst maken.’ De interesse van deze ondernemers is vaak regionaal gebonden. Estro zit met 340 locaties door heel Nederland verspreid. Volgens De Wit is er dan ook door het hele land interesse. De twee ondernemers roepen andere maatschappelijke kinderopvangondernemers die interesse hebben in één of meerdere Estro-locaties op om zich aan te sluiten bij het consortium.

Polare

De Wit vergelijkt het faillissement van Estro met het faillissement van boekhandel Polare. Ook daar is geconcludeerd dat buitenlandse investeringen een markt kapot kunnen maken. De Estro-directie lijkt echter meer gecharmeerd te zijn van een grote overname. De Britse kinderopvangorganisatie Smallsteps met daarachter de investeringsmaatschappij H.I.G. Capital wil in één keer tweederde van de locaties van Estro overnemen.

In het verleden ging Estro vaker in zee met buitenlandse investeerders. Tot nu toe stapelde de schuld zich alleen maar op en konden de vele miljoenen van de investeringsmaatschappijen niet voorkomen dat er 400 mensen ontslagen werden en de grootste kinderopvangorganisatie alsnog haar faillissement moest aanvragen.

Op tijd?

Een bewindvoerder is bezig om te zoeken naar geschikte overnamekandidaten voor de locaties van Estro. Estro meldt zelf dat er met de Britse investeerder ‘zeer vergevorderde gesprekken gaande zijn’ en ‘dat deze gesprekken op korte termijn positief afgerond zullen worden’. Het is de vraag of het initiatief van de maatschappelijk ondernemers op tijd komt om een overname naar de Britse investeerder te voorkomen. ‘Toen we begin deze week hoorden dat het rommelde bij Estro, zijn we met elkaar in gesprek gegaan en hebben we het consortium van maatschappelijke kinderopvangorganisaties opgericht. Maar dit kost tijd en moet juridisch worden doorgelicht. De bewindvoerder is op de hoogte van onze animo. Het is nu de vraag of onze aanvraag in behandeling wordt genomen.’

Signaal voor de politiek

Stel dat het initiatief van de maatschappelijk ondernemers te laat komt, dan zien de twee de oprichting van het consortium in ieder geval als een belangrijk signaal naar de politiek. ‘Want is de kinderopvangmarkt niet in handen van buitenlandse investeerders gekomen juist omdat de politiek dit mogelijk heeft gemaakt?’, vraagt De Wit zich af. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft bij minister Lodewijk Asscher om opheldering over het dreigende faillissement gevraagd. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zegt dat een verzoek daartoe wordt gesteund door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Geert de Wit: ‘Voor ons staat het belang van kinderen voorop. Een overname van de Estro-locaties door maatschappelijke organisaties ligt daarom meer voor hand dan een overname door een buitenlandse investeerder.’

Aansluiten?

Wil je je aansluiten bij het consortium van maatschappelijke kinderopvangorganisaties? Neem contact op met Peter Notten: p.notten@korein.nl  of Geert de Wit g.dewit@kinderopvanggroep.nl.

5 REACTIES

  1. @C Anderiesen het geld is verdwenen in de zakken van aggressieve, nietsontziende investeerders – en dat zal blijven gebeuren totdat ze daartoe geen mogelijkheden meer zien of hebben, dat is namelijk – hoe vreemd het ook klinkt misschien – hun werk. En je hebt gelijk, het is makkelijk om naar de overheid en Asscher te wijzen, maar die hebben er helemaal niets mee te maken. Het is ongeveer net zo zinvol om naar de oudercommissies te stappen van: hoe hebben jullie dit kunnen laten gebeuren beste mensen…

  2. Lees alle reacties
  3. Er zit wat mij betreft een luchtje aan dat ‘maatschappelijke ondernemer’ – de illusie wordt hier (voor de zoveelste keer) gewekt dat er een of ander wezenlijk verschil zou zijn tussen catalpa en andere ondernemers in de kinderopvang.
    Dat is absoluut niet waar.
    Alle opvangorganisaties werken onder dezelfde wet kinderopvang. Of je nu een stichting bent of eenmanszaak, bv of… komt allemaal op hetzelfde neer. Het feit dat catalpa uitgezogen is/wordt door een stel sociopaten doet hier niets aan af.
    Hou de discussie helder – wat wil je? Dat er geen enge investeerders de baas mogen worden over een kinderopvangorganisatie? Lijkt me moeilijk, want wat is een enge investeerder? Iets doen met wanbestuur en vooral: straffen – lijkt me meer in de richting.
    Laat dat maatschappelijke er alsjeblieft buiten!

  4. Ooit mocht ik deelnemen aan inspirerende bijeenkomsten met ondernemers uit verschillende branches. De gespreksleider van die bijeenkomsten begon elke sessie met de aloude ‘catechisatievraag voor ondernemers’ : ‘Wat is de belangrijkste opdracht voor ondernemers?’
    Antwoord: ‘Continuïteit en het maken van winst’
    De krimp in de markt is het gevolg van een giftige mix van overheidsbeleid, economische crisis en – bij een deel van de markt – korte termijn aandeelhoudersbelang. Smallsteps zal ongetwijfeld alleen locaties overgenomen hebben met voldoende perspectief op winst en continuïteit. De potentiële overnemers van de restanten zijn gewaarschuwd.

  5. Te makkelijk om de schuld af te schuiven naar minister Asscher.
    Het belang van Estro is niet hetzelfde als het belang waar Asscher naar streeft. Waarden?Geld?
    Estro zelf is volledig debet aan dit debacle, vind ik.
    Waar is al het geld gebleven ? En wie zijn er de dupe? De kinderen, de werknemers. Daar heeft ook minister Asscher , helaas, niets aan kunnen doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.