Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijk vastgoed van grote economische waarde

Maatschappelijk vastgoed van grote economische waarde

Er is meer maatschappelijk vastgoed in Nederland dan kantoren en winkels bij elkaar. Dit blijkt uit een verkenning op initiatief van het landelijke platform Bouwstenen. In totaal is er 3,9 miljoen vierkante meter vloeroppervlak voor de kinderopvang. Met de uitkomsten wil Bouwstenen laten zien dat maatschappelijk vastgoed ook een grote economische waarde heeft.

3,9 miljoen vierkante meter kinderopvang
De sectoren onderwijs en zorg beslaan het grootste deel van het maatschappelijke vastgoed: 70 procent. Kinderopvang beslaat 5 procent, maar ook cultuur (3 procent), sport (7 procent) en welzijn (3 procent) vallen onder het maatschappelijke vastgoed. In totaal beslaat het vastgoed in deze sectoren 83,5 miljoen vierkante meter. De huisvestingslasten in de kinderopvang bedragen 0,5 miljard euro per jaar in totaal. Jaarlijks gaat er een bedrag van 14,3 miljard euro om in maatschappelijk vastgoed. Dat is bijna 2000 euro per huishouden.

Slechte kwaliteit
Uit eerder onderzoek blijkt dat de bezetting en de kwaliteit van maatschappelijk vastgoed verre van optimaal is. Op 8 november stelt het werkveld een Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2012 op om meer aandacht voor dit probleem te vragen.
Het is voor het eerst dat de totale omvang in beeld is gebracht. Aan de hand van beschikbare kengetallen zijn de huisvestingslasten per jaar bepaald en vervolgens zijn deze op basis van kostenkengetallen omgezet in het vermoedelijke vloeroppervlak. De cijfers zijn indicatief.

Bekijk de resultaten >>

Beeld: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.