Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loden leidingen opsporen met RIVM-monsters

Het RIVM heeft methoden ontwikkeld voor eigenaren van huizen en andere gebouwen, zoals kinderopvangcentra, voor het opsporen van (onzichtbare) loden leidingen, bijvoorbeeld door het nemen van monsters. Onlangs bleek dat er te veel lood zit in het drinkwater bij sommige kinderopvangcentra.
AdobeStock

Eerder toonde het RIVM aan dat deze leidingen door het afgeven van lood aan het kraanwater schadelijke effecten kunnen hebben. Lood kan gevolgen hebben voor de intelligentie van kinderen en voor de nieren en de bloeddruk van volwassenen. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar de loden leidingen te saneren, omdat veel lood niet goed is voor baby’s die flesvoeding krijgen, jonge kinderen en vrouwen die in verwachting zijn.

Het RIVM heeft de methoden, waaronder monsters, naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gestuurd, dat erom had gevraagd. Hoe en wanneer kinderopvangcentra kunnen gaan testen, is nog niet bekend.

Lood risico voor jonge kind

‘Lood is vooral een risico voor jonge kinderen’, stelde de GGD eerder dit jaar. ‘Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen tot 8 jaar zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Want ook baby’s in de buik kunnen lood binnenkrijgen, via hun moeder.’

Impact niet meetbaar

Een toxicoloog van de GGD, Martin Eggens, gaf aan dat de impact van het drinken van te veel lood niet meetbaar is. ‘Het drinken van water uit loden waterleidingen heeft IQ-verlies tot gevolg, maar de ontwikkeling van IQ is van veel meer factoren afhankelijk. Het zal niet zo zijn dat kinderen nu opeens geen universitaire studie meer kunnen doen.’

Drinkwater

Drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen decennia vrijwel alle loden dienstleidingen al vervangen, maar loden leidingen komen nog voor in huizen en andere gebouwen. Naar een schatting van vorig jaar zijn er nog tussen de 100.000 en 200.000 huizen met loden leidingen. Bij aanwezigheid van loden leidingen komt een groot deel (45-68 procent) van de totale dagelijks blootstelling van de mens aan lood door het drinken van kraanwater, aldus het RIVM.

Bronnen: ANP, Kinderopvangtotaal

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.