Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburgse studenten kunnen door naar Duitsland

Limburgse studenten van de PW-opleiding aan het Arcus College hoeven zich geen zorgen te maken over een baan na hun studie. De opleiding brengt de studenten nog voordat ze hun diploma op zak hebben in contact met Duitse kinderopvangorganisaties net over de grens. Daar zijn nog banen genoeg.
Limburgse studenten kunnen door naar Duitsland
Foto: ANP Xtra

Volgens het Arcus College bekroop veel studenten het afgelopen jaar het gevoel dat ze na het behalen van hun diploma alleen maar konden belanden in de bijstand. Zo weinig werk is er momenteel in de Nederlandse kinderopvang te vinden. De oorzaak is bekend: overheidsbezuinigingen op de kinderopvangtoeslag dwong ouders ertoe andere keuzes te maken. Zij kozen veelal voor versnipperde informele opvang bij familie. Kinderopvanglocaties sluiten massaal hun deuren.

Ontslagen

Pedagogisch medewerkers met ervaring komen op straat te staan. Laat staan dat pas afgestudeerde pm’ers, met alleen stage-ervaring, makkelijk aan het werk kunnen in de kinderopvang. Ieder jaar studeren er ongeveer veertig pedagogisch medewerkers af aan het Arcus College. In Limburg kunnen zij niet terecht, maar even verderop in Duitsland wel. Dat geldt zowel voor niveau 3- als niveau 4-afgestudeerde pedagogisch medewerkers.

Recht op kinderopvang

In Duitsland zit de kinderopvang, door overheidsbeleid, in de lift. Sinds 1 augustus heeft ieder kind in Duitsland recht op kinderopvang en de overheid is verantwoordelijk voor het aanbieden van plekken voor ieder kind. Als ouders geen plekje kunnen vinden voor hun kind, krijgt de gemeente een boete. Er is dan ook met spoed behoefte aan gekwalificeerde pedagogisch medewerkers.

Duits spreken

Alleen al in de Duitse regio Noordrijn-Westfalen zijn er honderden vacatures nog niet ingevuld. Het voordeel voor de Limburgse studenten is dat zij over het algemeen redelijk goed Duits spreken. Dat biedt mogelijkheden. In november bezochten de vierdejaars studenten van het Arcus College een voorlichtingsbijeenkomst en komende maand is er weer zo’n bijeenkomst in Heerlen.

Nederlanders geliefd

Duitse werkgevers hebben graag Nederlandse medewerkers aan de slag. ‘Ze zijn geliefd‘, meldt een artikel op Duitslandnieuws.nl. Niet alleen in de kinderopvang, ook in de ICT en de bouw zijn meer vacatures aan de andere kant van de grens.

Lees ook:
Nieuw: Het Werken-in-Duitsland-loket

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.