Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landstede in zee met Duitse kinderopvang

De opleiding Kinderopvang van Landstede gaat samenwerken met kinderopvangorganisaties in Duitsland. Het gaat om bezoeken aan Duitse kinderdagverblijven, stages en werken in Duitsland. De mbo-school gaat ook leerlingen helpen om hun Nederlandse diploma in Duitsland te laten erkennen.
Landstede in zee met Duitse kinderopvang
Foto: ANP XTRA

In Nederland neemt de vraag naar kinderopvang en pedagogisch medewerkers af, terwijl buurland Duitsland juist een grotere behoefte aan gekwalificeerde medewerkers heeft. Landstede stelt dat  Nederlandse pedagogisch medewerkers de ontstane arbeidsplaatsen kunnen opvangen.

Duitse stages

Landstede zat om tafel met een bedrijfsleidster van negentien kinderdagverblijven uit West-Münsterland, net over de grens. Er zijn verschillende samenwerkingsvoorstellen gedaan die variëren van ‘snuffelen’ op een Duits kinderdagverblijf, korte of lange stages of zelfs tot werken in Duitsland.

Voorlichting

Afgelopen week hebben niveau 4-studenten van de mbo-school voorlichting gehad van de Duitse bedrijfsleidster over werken in Duitsland. In oktober mogen zij kennismaken met de Duitse kinderdagverblijven door een dagje mee te lopen op een locatie in de grensstreek. Volgens Landstede reageerden de studenten enthousiast.

Landstede Kinderopvang is niet de eerste opleiding die samenwerkt met Duitsland. Limburgse studenten van de PW-opleiding aan het Arcus College werden eerder al in contact gebracht met Duitse kinderopvangorganisaties net over de grens.  Lees meer >>

Diploma’s erkennen

Om in Duitsland als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan is een mbo-opleiding niveau 4 voldoende. Het diploma moet in Duitsland wel erkend zijn. Landstede maakt daarom een overzicht van het gevolgde onderwijs en de stages van de studenten. Hiermee wil de opleiding de kwalificaties van de studenten inzichtelijker maken voor de Duitse autoriteiten en hoopt de opleiding dat het voor de studenten makkelijker wordt om een erkenning te krijgen van hun diploma.

Bemiddeling

De opleiding krijgt hierbij hulp van Euregio, een organisatie die zich bezighoudt met het bevorderen van samenwerking in het Nederlands- Duitse grensgebied. Zij hebben een adviserende en bemiddelende rol in de samenwerking. Via deze organisatie werd contact gelegd met de bedrijfsleidster van de negentien kinderdagverblijven.

Wat moet je regelen aan papierwerk en verzekeringen om in Duitsland aan de slag te gaan? Negen tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.