Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lage taalvaardigheid vergroot gedragsproblemen

Taalontwikkeling

Kinderen met een lagere taalvaardigheid ontwikkelen meer gedragsproblemen. Dit komt doordat deze kinderen moeilijker een band opbouwen met klasgenoten. Tot deze conclusie komt Barbara Menting in haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Met haar onderzoek laat ze zien dat de sociale omgeving waarin kinderen opgroeien al vanaf de kleuterklas belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van een kind.

Citotoets
Menting kan in haar onderzoek ook een verband leggen tussen een zwakker werkgeheugen en lagere cito-eindscores. De verklaring daarvoor zou zijn dat kinderen minder worden geaccepteerd door klasgenoten en meer omgang hebben met agressievere kinderen.

Taakspel
In haar proefschrift onderzoekt ze of het interventieprogramma Taakspel invloed heeft op gedragsproblemen en emotionele problemen van kinderen. Taakspel, bedoeld om de onderlinge omgang in een klas te verbeteren, leidt er inderdaad toe dat kinderen in de eerste jaren van de basisschool minder gedragsproblemen ontwikkelen. Vooral jongens met een zwak taalniveau worden beter geaccepteerd in de groep.

Bron: Vrije Universiteit
ANP Photo, Erik van ’t Woud

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.