Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laatste informatiebijeenkomsten taalniveau 3F

Kleine gemeenten ontvangen dit jaar nog budget om als laatste van Nederland te voldoen aan de aangescherpte taaleisen van beroepskrachten. Pm’ers op VVE-locaties moeten vanaf 1 augustus 2019 voldoen aan de taaleis 3F voor de onderdelen Mondelinge Taalvaardigheid en Lezen.
AdobeStock

De G4, de overige grote én de middelgrote gemeenten zijn al jaren bezig om de pedagogisch medewerkers die met doelgroepkinderen werken op VVE-groepen bij te scholen op taalgebied. Dit jaar is het de beurt aan organisaties in kleine gemeenten (de G overig).

Organisatie

Sociaal Werk Nederland, Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang organiseren in april vier regiobijeenkomsten over dit onderwerp. Deze zijn bedoeld voor leidinggevenden van voorzieningen met voorschoolse educatie in kleine gemeenten en voor beleidsmedewerkers van deze gemeenten.

Eisen kwaliteit voorschoolse educatie

Al in 2016 is besloten om de eisen in het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie aan te scherpen. VVE-locaties in de 37 grootste gemeenten (G37) hebben eerder al afspraken gemaakt aan welke taaleisen pedagogisch medewerkers die met doelgroepkinderen werken moeten voldoen. Vanaf 1 augustus 2017 voldoen pm’ers in deze gemeenten aan de taaleis op 3F-niveau voor zowel de mondelingen taalvaardigheid als het lezen. Pedagogisch medewerkers in de kleine gemeenten (G-overig) hebben tot 1 augustus 2019 om aan deze aanvullende taaleisen te voldoen.

Dit jaar budget gebruiken

Dit jaar nog ontvangen de kleine gemeenten extra budget van het Rijk om VVE-professionals bij te scholen op het gebied van taal. Dit geld moet wel dit jaar nog worden ingezet voor taaltoetsen en eventuele bijscholing. Na 2018 is hiervoor vanuit het Rijk namelijk geen geld meer beschikbaar.

Data en locaties

De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Dinsdag 10 april Venlo 13.00–16.00 uur
  • Donderdag 12 april Weesp 09.30-12.30 uur
  • Maandag 16 april Dordrecht 09.30-12.30 uur
  • Dinsdag 17 april Rijssen 13.00–16.00 uur
  • Donderdag 19 april Heerenveen 13.00–16.00 uur

Uitleg taaltoetsen en -bijscholing

Tijdens de bijeenkomsten vertelt Rob Vergeer de laatste stand van zaken en ontwikkelingen in het beleid rond voorschoolse educatie. Iemand van Sardes vertelt welke taalcursussen er zijn en wat geschikte taaltoetsen zijn om mee te werken.

Inschrijven en meer informatie over de bijeenkomsten: klik hier


Aan medewerkers in de VVE en de reguliere kinderopvang worden verschillende taaleisen gesteld. Ook geldt er een andere datum waarop de eisen ingaan. Dit kan verwarring opleveren. Brancheorganisatie Kinderopvang komt met een document waarin antwoord wordt gegeven op vragen die er zijn. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.