Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit kinderopvang niet gebaat bij schrappen regels

Het schrappen van scherpe kwaliteitsregels voor kinderopvang in een Integraal Kindcentrum is geen goed idee. Dit vinden oudervereniging BOinK, Brancheorganisatie Kinderopvang en FNV. Zij reageren hiermee op het voorstel van de PvdA om belemmerende regels voor IKC’s aan te pakken.
Wie voorbijgaat aan het belang van strengere kwaliteitseisen voor kinderopvang
Wie voorbijgaat aan het belang van strengere kwaliteitseisen voor kinderopvang

De PvdA gaf tijdens het begrotingsoverleg over het onderwijs in de Tweede Kamer aan dat een regel zoals de beroepskracht-kindratio aangepast moet worden zodat onderwijs en kinderopvang makkelijker kunnen samenwerken. Maar het aanpassen van die regel gaat ten koste van de kwaliteit van (buitenschoolse) opvang vinden de drie organisaties.

Een leerkracht mag lesgeven aan 26 kleuters. Neemt een pedagogisch medewerker de groep over, dan mogen er opeens maximaal 20 kleuters in de opvangruimte zijn. De PvdA wil dat deze regel, net als andere, worden geschrapt. Lees meer >>

Belang van het kind

BOinK, Brancheorganisatie Kinderopvang en FNV denken dat pedagogisch medewerkers en leerkrachten nu al goed in staat zijn de verschillende regels voor opvang en onderwijs te vertalen naar een praktijk waarin het belang van het kind voorop staat. Zou de beroepskracht-kindratio inderdaad worden geschrapt, dan is één ruimte genoeg voor onderwijs en opvang. Maar kinderen hebben recht op bewegingsruimte en professionals weten dit. Zij passen de verschillende regelgeving daarom nu al in de praktijk met succes toe.

Kwaliteitseisen

Het verschil in de ratio op de groepen en eisen aan de bewegingsruimte van kinderen in de kinderopvang, vergeleken met het onderwijs, is er niets voor niets. De drie partijen: ‘Pedagogisch medewerkers moeten het bieden van uitdaging kunnen combineren met hun verantwoordelijk voor de veiligheid van kinderen. Daarom kent de bso anderen kwaliteitseisen dan het basisonderwijs. Wie hier aan voorbijgaat, handelt niet in het belang van kinderen.’

Risico

Hoewel het advies van de PvdA om belemmerende regels voor IKC’s te schrappen sympathiek lijkt, zien BOinK, Brancheorganisatie Kinderopvang en FNV dit als een risico voor de kwaliteitseisen van de kinderopvang. De partijen benadrukken het belang van deze strenge eisen om de kwaliteit te kunnen blijven borgen.

Minister Asscher pleit in zijn voorstellen voor het herijken van kwaliteitseisen voor de kinderopvang voor het aanpassen van de beroepskracht-kindratio in de bso. Binnenkort geven partijen als BOinK en Brancheorganisatie Kinderopvang hun feedback hierop. Lees meer over de voorstellen van minister Asscher >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.