Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwalificatie-eisen kinderopvang aangepast in nieuwe cao’s

De cao Kinderopvang en Sociaal Werk (waar het peuterspeelzaalwerk soms nog onder valt) worden per 1 oktober aangepast. Dit heeft vooral betrekking op de kwalificatie-eisen voor pedagogisch medewerkers, onder andere vanwege de aangepaste diplomalijst.
iStock

Dit maakt het FCB bekend op de website. Cao-partijen hebben eerder al een voorstel gedaan voor een gemoderniseerde diplomalijst. Er stonden opleidingen in de lijst die al lang niet meer bestaan en die inhoudelijk ook niet aansluiten bij de kwalificatie-eisen van de pedagogisch medewerker. Belangrijke opleidingen die geschrapt zijn voor de dagopvang, zijn bijvoorbeeld Verpleegkundige-opleidingen, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en de opleiding HBO-J (de voorloper van Sociaal Pedagogische Hulpverlening). Voor de bso is de lijst opleidingen juist uitgebreid.

Gelijkstellingsverzoek

Deze veranderingen hebben geen gevolgen voor pedagogisch medewerkers die al in dienst zijn. Ook als zij voor een organisatie werken die wordt overgenomen of gaat fuseren, verandert er niks. Dat wordt anders voor nieuwe werknemers en voor werknemers die een jaar of langer uit de sector zijn. Als zij over een diploma beschikken die niet meer op de lijst staat, moeten zij andere wegen bewandelen om toch voldoende gekwalificeerd te zijn voor het werken in de kinderopvang. Zo kan er een gelijkstellingsverzoek worden ingediend. Daarbij wordt voortaan ook de gevolgde bij- en nascholing meegewogen en er kan in bepaalde gevallen een assessment worden ingezet.

Pedagogisch medewerker in ontwikkeling

Verder wordt de mogelijke inzet van student-werknemers verruimd. Nieuw is ‘de Pedagogisch Medewerker in ontwikkeling  (PMio)’. Deze stond al in de cao Kinderopvang, maar is nu ook overgenomen in de cao Sociaal Werk. Deze functie in bijvoorbeeld geschikt voor zij-instromers en anderen met een niet kwalificerend diploma waarvoor geen gelijkstelling is verleend.

Meer informatie op FCB.nl

Op de website van FCB is een volledig dossier ingericht met allerlei informatie over de nieuwe cao. Hier vind je meer informatie over de kwalificatie-eisen voor pedagogisch medewerkers, de aanvullende eisen zoals taalscholing en kun je de volledige cao-tekst inzien. De cao is inmiddels formeel aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees hier veelgestelde vragen en antwoorden over de aangepaste diploma-lijst

Overigens is er op de eerste versie van de aangepaste diplomalijst wat kritiek gekomen vanuit de sector. Wij interviewden bijvoorbeeld Joelle van den Heuvel, opleidingsfunctionaris bij kinderopvangorganisatie De Eerste Stap die zegt ‘Deze maatregel treft oudere werknemers die misschien wel naar de kinderopvang willen terugkeren. Hebben we niet juist nu ook behoefte aan oudere, ervaren werknemers?’ Lees meer in dit (premium)-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.