Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwalificatie-eisen bemiddelingsmedewerkers: hoe zit het precies?

Er is in de gastouderopvang wat verwarring ontstaan over wettelijke kwalificatie-eisen voor bemiddelingsmedewerkers en houders van gastouderbureaus.  KennisNetwerk Gastouderopvang, een aanbieder van scholing voor bemiddelingsmedewerkers en houders, heeft om opheldering gevraagd bij het ministerie van SZW.
iStock

Volgens de wet gelden er geen kwalificatie-eisen voor bemiddelingsmedewerkers, maar in de cao Kinderopvang staan wel kwalificatie-eisen opgenomen.  Alle bemiddelingsmedewerkers die in loondienst voor het gastouderbureau werken, vallen onder de cao en moeten pedagogisch geschoold zijn. Gastouderbureaus waarvan de houders tegelijk ook de bemiddelingsmedewerker is, vallen dan weer niet onder de cao.

Ook pedagogische eisen voor houders

Houders van gastouderbureaus vallen überhaupt niet onder de cao Kinderopvang. Toch moeten zij in bijna alle GGD-regio’s wel aantoonbaar pedagogisch geschoold zijn. Hiervoor is speciale branche-erkende scholing ontwikkeld. Houders merken in de praktijk dat toezichthouders van de GGD niet altijd op de hoogte zijn van deze verplichte scholing. Dat zorgt voor frustratie omdat zij zich wel hebben ingespannen om een certificaat te behalen.

Cao is bindend

Bij KNGO kwamen er dan ook steeds meer vragen binnen over wat nu precies de regels zijn. KNGO polste het bij het ministerie. Deze antwoordt dat de cao bindend is en dat de kwalificatie-eisen gelden voor bemiddelingsmedewerkers die in loondienst zijn. Hiervoor geldt dus dat de regels niet gelden voor bemiddelingsmedewerkers die tevens houder zijn. Dit is geen gereglementeerd beroeps (zoals de pedagogisch medewerker of de bemiddelingsmedewerker gastouderbureau dat wel is).

KNGO gaat hun opleiding voor bemiddelingsmedewerkers de komende tijd actief onder de aandacht brengen van GGD GHOR en de toezichthouders.

Bron: KNGO.nl

Onlangs is de diplomalijst kinderopvang aangevuld met nieuwe opleidingen. Voor de gastouders in loondienst volstaan nu ook de diploma’s Sport en bewegingsleider (niveau 4) en Kultureel Werk. Voor bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus worden dezelfde twee diploma’s toegevoegd aan de lijst én het diploma Psychologie met een specialisatie gericht op kinderen, jeugd en/of onderwijs (hbo-niveau). Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.