Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kunduzcoalitie steunt ‘pijnlijke bezuinigingen’ kinderopvang

Marianne Velsink
Debat

De partijen van de “Kunduz-coalitie” steunen de bezuiningsmaatregelen op de kinderopvang die minister Kamp wil doorvoeren. Alleen de PvdA en de SP stemden tegen het voorstel. Zowel GroenLinks als D66 geven toe de bezuinigingen pijnlijk te vinden, ‘maar als je compromissen sluit, moet je soms pijnlijke maatregelen slikken.’

Hoge inkomens
Minister Kamp van Sociale Zaken begon in januari 2012 al met het doorvoeren van de bezuinigingen op de kinderopvang. Zo is er sindsdien alleen kinderopvangtoeslag voor de uren van de ouders die het minste werken en ontvangen ouders met een hoger inkomen minder kinderopvangtoeslag en zelfs geen kinderopvangtoeslag als zij meer dan 118.000 euro per jaar verdienen. Minister Kamp benadrukte tijdens het debat over de kinderopvang dat dinsdag plaatsvond dat er nog steeds 2,7 miljard euro aan de kinderopvang wordt besteed.

Partijen maken omslag
‘Pijnlijke maatregelen, maar wij moeten de rekening niet naar onze kinderen doorschuiven’ zei Eddy van Hijum van het CDA. Ineke van Gent van GroenLinks gaf toe dat de bezuinigingen op de kinderopvang voor 2013 zwaar op de maag liggen. Maar gaf ook aan te hebben gestreden voor het ontzien van de midden- en lagere inkomens. Mariëtte Hamer van de PvdA kraakt de omslag van vooral GroenLinks en D66 die zij altijd als partner beschouwde in de strijd tegen de bezuinigingen op de kinderopvang. Ineke van Gent geeft op haar beurt aan dat de zorgen over de effecten van de bezuinigingen allerminst zijn verdwenen bij GroenLinks.

Verschil in cijfers
Paul Ulenbelt (SP) denkt dat werkende ouders uiteindelijk de rekening moeten gaan betalen. Ook maakt de partij zich zorgen over de pedagogische kwaliteit als ouders uitwijken naar informele kinderopvang. De SP vroeg zich ook af hoe het kan dat minister Kamp met heel andere cijfers komt dan de sector. Ook GroenLinks wil hierover opheldering, omdat bijvoorbeeld Buitenhek met heel andere cijfers over vrouwen op de arbeidsmarkt komt. Minister Kamp hamerde erop dat zijn cijfers te vertrouwen zijn. De minister zeg ook, dat hij niet uitsluit dat er in de toekomst nog ‘corrigerend aan de knoppen moet worden gedraaid.’

Donderdag 7 juni wordt er over het wetsvoorstel gestemd.

Lees meer in het Online Dossier Bezuinigingen >>

Bron: Rijksoverheid/ VGOB
Foto: ANP

1 REACTIE

  1. ik maak me zorgen over de kwaliteit bij grote stichtingen met al die bezuinigingen. geen vast contract aanbieden aan medewerkers die de ouders en kinderen kennen. die het beleid van de stichting kent. maar wel nieuwe mensen aannemen. die er geen bal van snappen. het werk als pedagogisch medewerker wordt nog steeds erg onderschat. met de nieuwe bezuinigingen wordt het gezien als een fabriek. daarmee wordt het maatschappelijke aspect hierin de grond in geboord en alleen maar gedacht aan nu en niet aan later. tuurlijk laat moeders maar weer thuis zitten, zeker ook goed voor de voortvloeiende economie. dat ook al een daling heeft met al die bezuinigingen en te hoge rekeningen. en bij wie gaan we dan aankloppen ja ja bij de instanties. zeer jammer allemaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.