Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleinschalige PeuterPlus-groepen om kinderen gelijke kansen te bieden

Kanteel Kinderopvang is gestart met PeuterPlus-groepen, om kinderen al op jonge leeftijd gelijke kansen te bieden. De kinderen zitten in kleinere groepen, zodat zij meer aandacht kunnen krijgen en minder prikkels.
kleinschalige-peuterplus-groepen-om-kinderen-gelijke-kansen-te-bieden
Foto: Kanteel Kinderopvang

Samen met lokale partners binnen het programma Gelijke Kansen ’s Hertogenbosch wil Kanteel kinderen al op jonge leeftijd gelijke kansen bieden. Zo kregen kinderen van 2,5 tot 13 jaar tijdens de zomerperiode extra ondersteuning met de Zomerclub Plus en Kanteel trekt dat in het nieuwe schooljaar ook door naar de peuters.

Kleine groepen

Kanteel kiest daarbij voor kleinere peutergroepen met meer begeleiding. ‘Voor de meeste kinderen werkt het Nederlandse systeem van kinderopvang prima. Maar kinderen die wat meer aandacht nodig hebben, zijn niet gebaat bij groepen van zestien kinderen en de daarbij komende geluiden en prikkels. Ze ontwikkelen zich beter in kleinere groepen, waarin ze meer aandacht krijgen van een pedagogisch professional. Die omgeving willen wij creëren in de PeuterPlus groepen.’

Extra aandacht

Kinderen die meer hulp nodig hebben bij het leren en op sociaal-emotioneel gebied behoefte hebben aan extra aandacht, krijgen de nodige begeleiding in een PeuterPlus groep. Op vier verschillende kinderopvanglocaties van Kanteel Kinderopvang en ’t Sprookjesbos is dit jaar een PeuterPlus groep van acht peuters gestart. Twee pedagogisch professionals begeleiden de groep.

Gespecialiseerde kennis

Bijzonder is dat het daar niet bij blijft. De zogenoemde vliegende brigade, bestaande uit medewerkers van verschillende organisaties die meer gespecialiseerde kennis en kunde met zich meebrengen, kijken vanaf de zijlijn mee. Op het moment dat de pedagogisch professionals zien dat extra ondersteuning de ontwikkeling van het kind kan verbeteren, vliegen zij, in overleg met ouders, in.

‘Talent tot bloei laten komen’

De gemeente ondersteunt het project financieel. Wethouder Ufuk Kâhya bezocht het Peuterplus Project op Kindcentrum De Haren. Hij vertelt daarover: ‘Talentontwikkeling is één van de belangrijkste speerpunten van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Ieder kind heeft talent, maar het is aan de omgeving om dat talent ook echt tot bloei te laten komen. Met de PeuterPlus groepen bieden wij alle kinderen dezelfde kansen op een goede start, om vervolgens goed door kunnen te stromen naar de basisschool.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.